"Congolese overheid schiet tekort in organisatie verkiezingen"

Volgens de Congolese oppositie is er bij de meerderheid geen politieke wil om verkiezingen te organiseren. De kiescommissie krijgt niet voldoende middelen, zegt ze.

“Er is geen politieke wil om transparante en democratische verkiezingen te organiseren”, zegt oppositieparlementslid Elysse Dimandja Ambowa Feza, die samen met twee landgenoten in Brussel is op uitnodiging van 11.11.11. “Al in april liet de onafhankelijke kiescommissie ons weten dat ze geen geld hadden. De overheid heeft 30 procent van de beschikbare middelen geblokkeerd.”

De kiescommissie is financieel afhankelijk van de overheid. “Een overheid die verkiezingen wil organiseren, moet een jaar op voorhand zorgen dat alles in orde komt.”

“Het zijn verkiezingen die geen echte verandering zullen teweegbrengen”, zegt Gérard Bisambu Mpang’de. “Dit zijn geen verkiezingen van het volk. Het volk is niet voldoende op de hoogte. Wij hadden al in 2006 gevraagd om geld vrij te maken om de kiezers te informeren. Dat is niet gebeurd. Het volk gaat stemmen zonder goed te beseffen waar ze mee bezig zijn.” Bisambu is secretaris van de organisatie Handelen voor Transparante en Vreedzame Verkiezingen (AETA, www.aeta-network.org), een netwerk van ngo’s die zich inzetten voor de democratisering van Congo.

 Logistieke problemen

Naast politieke problemen zijn er ook logistieke problemen. Op 25 november, drie dagen voor de verkiezingen, moet alles in orde zijn. “Er zijn al enorme logistieke moeilijkheden in Kinshasa, waar ik kandidaat ben. Ik kan me niet voorstellen hoe men alles in de rest van het land gaat organiseren”, zegt Dimandja.

Volgens Jacques Djoli Eseng’ekeli, ondervoorzitter van de Onafhankelijke Nationale Kiescommissie (CENI), zal de datum van de verkiezingen met 99 procent zekerheid gehaald worden. “95 procent van het materiaal is al verdeeld”, zegt hij.

Toch zijn er ook volgens hem problemen. “We hebben geen exacte bevolkingsaantallen. De laatste telling dateert van 1974. Sindsdien baseert men zich op schattingen. Er zijn geen identiteitskaarten waarmee we kiezers kunnen identificeren. Ook studentenkaarten kunnen we daarvoor niet gebruiken, die worden zonder controle uitgereikt. Bovendien krijgen we te maken met Congolese Rwandezen die de grens met Congo oversteken.”

Op vraag van de oppositiepartijen zal de CENI een audit van de kieslijsten uitvoeren. “In Senegal, met slechts tien miljoen kiezers, heeft die audit zes maanden geduurd. Hoe gaan wij, met 32 miljoen kiezers, de lijsten op enkele dagen controleren?” zegt Bisambu. Indien de kieslijsten niet gecontroleerd worden, kan dat leiden tot contestatie van de verkiezingsuitslag met geweld tot gevolg, zegt Bisambu.

“Wij zullen toezien op de integriteit van het proces. Zij die gaan winnen, zullen ook de terechte winnaars zijn”, zegt Djoli.

Democratische verkiezingen

In 2006 vonden de eerste democratische verkiezingen in Congo plaats na veertig jaar dictatuur. De verkiezingen werden gewonnen door Joseph Kabila, de zoon van de vermoorde president. Op 28 november 2011 vinden opnieuw verkiezingen plaats. Er zijn 2580 kandidaat-parlementsleden. Elf kandidaten dingen mee naar het presidentschap.

 Verschillende peilingen duiden Joseph Kabila of Vital Kamerhe aan als winnaar. De meest betrouwbare peilingen zeggen dat Kabila zal winnen, zegt Marie-Soleil Frère, onderzoekster van de Université Libre de Bruxelles (ULB), aan de blog Afrikarabia.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.