Costa Rica geeft voorzet voor wereldwijd verbod op klonen van mensen

Costa Rica heeft woensdag bij de VN een ontwerptekst ingediend voor een conventie die het klonen van mensen internationaal zou verbieden. Het 17 pagina’s tellende document wil ook het kweken van menselijke weefsels voor medische doeleinden onmogelijk maken. 40 landen hebben zich al achter het initiatief geschaard, waaronder de VS, Italië, Spanje en de meeste Latijns-Amerikaanse landen.


Het verdrag zou het klonen van mensen in al zijn vormen strafbaar maken, en moet andere experimenten waarbij menselijk genetisch materiaal wordt gebruikt regelen. De ontwerptekst voor de Conventie bouwt voort op de in 1998 goedgekeurde Universele Verklaring over het Menselijke Genoom en de Mensenrechten, waarin het “reproductieve klonen” van mensen in algemene termen wordt verboden.

De ontwerptekst wordt eerst nog vertaald in de zes officiële talen van de VN, en dan kunnen de discussies erover beginnen. Om goedgekeurd te worden, moet het voorstel een meerderheid halen in de Algemene Vergadering van de VN. Sommige VN-lidstaten, zoals de VS, Israël en Japan, hebben het klonen van mensen al verboden. Tegenstand wordt onder meer verwacht van China and Singapore. Die denken dat het klonen voor medische redenen tot een interessante economische bedrijvigheid kan uitgroeien.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3190   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift