Cuba bindt strijd aan met invasieve soorten

Nieuws

Cuba bindt strijd aan met invasieve soorten

31 januari 2013

De Cubaanse overheid bindt vanaf dit jaar de strijd aan met 27 invasieve dier- en plantsoorten. Vijf jaar lang gaat ze onder meer de beruchte koraalduivel proberen terug te dringen.

“Er is een selectie van dertien plant- en veertien diersoorten gemaakt”, zegt Dalia Salabarría, algemeen coördinator van het project. “Daarbij werd gekeken naar welke soorten op dit moment de meeste schade toebrengen.”

Bij de geviseerde dieren bevinden zich de koraalduivel en de kleine brandmier, bij de geviseerde planten de ijzerhoutboom en de sicklebush.

Waarschuwen

Het project loopt tot 2017 en wordt gefinancierd door de Verenigde Naties.

“We gaan drie systemen toepassen”, zegt Salabarría. “We gaan informeren over hoe elke soort moet worden aangepakt, we gaan de impact van elke soort in de gaten houden en we gaan meteen waarschuwen als ergens gevaar dreigt.”

De geselecteerde soorten zijn al dan niet bewust Cuba binnengebracht en verstoren daar de plaatselijke ecosystemen. Deskundigen situeren hen bij de belangrijkste oorzaken van de achteruitgang van autochtone soorten.

Ergste mariene soorteninvasie

Vooral de koraalduivel is berucht. De nietsontziende vis decimeert de inheemse vissoorten en vormt een ernstige bedreiging voor het ecosysteem. De opmars van de koraalduivel wordt door Caraïbische wetenschappers bestempeld als de ergste mariene soorteninvasie in de geschiedenis.

De koraalduivel is oorspronkelijk afkomstig uit de Stille Oceaan. De soort kwam waarschijnlijk in de Caraïben terecht na de vernieling van een aquarium in Florida door orkaan Andrew in 1992.

Caraïbische overheden en milieuorganisaties proberen de vis al een tijdje een halt toe te roepen. Ze moedigen de vangst en menselijke consumptie van koraalduivel aan.