Cuba en China halen vriendschapsband aan

Cuba en China hebben deze week hun vriendschapsbanden versterkt. Ze sloten akkoorden over investeringen, schulden en handel in een periode waarin ook de relaties met Rusland, Latijns-Amerika en de EU worden aangehaald.
De Chinese president Hu Jintao ging tijdens zijn tweedaagse bezoek onder meer op visite bij de zieke voormalige president Fidel Castro. De staatstelevisie liet op prime tv een foto van de mannen zien – de eerste foto van de 82-jarige Castro in maanden.
Met president Raúl Castro sloot Hu een aantal akkoorden over de import van Cubaanse suiker en nikkel, modernisering van havens in Cuba en investeringen in biotechnologie. China sloot verder een lening af van 70 miljoen dollar (56 miljoen euro) om ziekenhuizen te renoveren en stelde de afbetaling uit van een aantal schulden. Cuba heeft door drie orkanen te kampen met schade van 9,7 miljard dollar (7,8 miljard euro).
“De ontmoeting bevestigde opnieuw de uitstekende relaties die de beide partijen en regeringen hebben… en het vaste voornemen om deze verbanden verder te versterken”, schreef het staatsblad Granma.
Oude banden
Voor een zaal met driehonderd Chinese studenten hief Raúl Castro een Chinees lied aan ter ere van Mao Zedong, dat hij op een links jeugdcongres in 1953 had geleerd. “Het was een goede reis met goede resultaten”, zei Castro toen hij Hu op het vliegveld uitzwaaide, “maar dat zijn de bezoeken van Chinese presidenten altijd.” Hu is op dit moment in Peru voor de top van de Aziatisch-Pacifische Economische Samenwerking (APEC).
Hu bracht eerder als president een officieel bezoek aan Havana. In 2004 kreeg hij een hoge onderscheiding van Fidel Castro en sloot hij ook al verschillende akkoorden. De landen onderhouden sinds 1960 diplomatieke betrekkingen, maar volgens officiële bronnen zijn ze nooit eerder zo sterk geweest. China is voor de Cuba, na Venezuela, met 2,6 miljard dollar (2,1 miljard euro) de grootste handelspartner. Bijna 2000 Chinezen studeren in Cuba.
Andere landen
Niet alleen Hu komt langs. Eind deze maand komt de Russische president Medvedev, en ook de Braziliaanse president Lula is een paar weken geleden geweest. Vorige week werd Cuba toegelaten tot de Riogroep, het belangrijkste Latijns-Amerikaanse overlegorgaan. In december zal Castro een officieel bezoek brengen aan Brazilië en naar verluidt gaat hij binnenkort naar Venezuela.
Zelfs de Europese Unie heeft eind oktober de dialoog met Cuba weer geopend, die in 2003 was afgebroken vanwege de gevangenneming van 75 dissidenten. De aankomende president van de Verenigde Staten, Barack Obama, heeft beloofd om de sancties van de VS tegen Cuba te verlichten.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3030   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 3030  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search For Common GroundSearch For Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.