Cuba opent in december nieuwe zonnecentrale

De Cubaanse overheid plant in december de opening van een nieuw zonnecentrale. Tegen 2030 wil het land 10 procent van zijn energie uit schone bronnen halen.

Het zonnepark Santa Teresa-Los Güiros in Guantánamo, 900 kilometer ten oosten van de hoofdstad, zal een vermogen 2,5 megawatt hebben. Daarmee komt het totale Cubaanse vermogen uit zonne-energie op 11 megawatt, zegt Alejandro Montesinos van de Cubaanse Maatschappij voor Hernieuwbare Energie.

In de westelijke provincie Cienfuegos is al een zonnecentrale actief. Daarnaast draaien op het hele eiland meer dan achtduizend geïsoleerde subsystemen op zonne-energie, zegt Montesinos.

Te veel olie

Cuba investeert nu om tegen 2030 10 procent van zijn energie uit schone bronnen te halen. Vandaag is het Cubaanse elektriciteitsnet zeer kwetsbaar omdat het sterk afhangt van olie, zeggen experts.

Een kwarteeuw geleden haalde Cuba nog 18 procent van zijn elektriciteit uit hernieuwbare bronnen. Vandaag is dat gedaald tot minder dan 4 procent.

Sinds 2007 voert Cuba economische hervormingen door een daarbij wil de overheid “het gebruik van de verschillende hernieuwbare energiebronnen bevorderen, vooral biogas, windenergie, waterkrachtenergie, biomassa en zonne-energie.”

De verwachting is dat de vraag naar zonne-energie in Latijns-Amerika de komende vier jaar explosief zal groeien, met gemiddeld 45 procent per jaar. Dat heeft onder meer te maken met de sterke economische groei in de regio, de stijging van de elektriciteitsprijzen en een nieuw overheidsbeleid voor hernieuwbare energie.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3030   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 3030  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search For Common GroundSearch For Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.