Cuba ruimt olie van orkaan Sandy op

Aan de Cubaanse zuidkust is men de olie aan het opruimen die in oktober 2012 uit een raffinaderij gelekt was bij de passage van orkaan Sandy.

  • CC Zicht op de baai van Santiago de Cuba, met op de achtergrond de schoorstenen van de elektriciteitscentrale en de bijhorende raffinaderij die olie lekte na de passage van orkaan Sandy. CC

De olie bevindt zich op de kust van de baai waaraan de zuidoostelijke stad Santiago de Cuba gelegen is. De olie werd eerst mechanisch verwijderd. Vervolgens werd een afbraakproduct aangebracht.

De eerste fase is met succes afgewerkt, zegt de overheid. “In maart en april hebben we gedurende achttien dagen het bioproduct Bioil-FC gebruikt over een afstand van 6,5 kilometer aan de kust in het westen van de baai. Men kan nu al het ecosysteem zien verbeteren met het blote oog”, zegt Renato Estévez van het ministerie van Wetenschappen, Technologie en Leefmilieu.

Olieraffinaderij

Het olielek ontstond in oktober 2012 toen de orkaan Sandy over het eiland trok. Bij olieraffinaderij Hermanos Diaz, die net aan de baai ligt, brak een dam rond een oxidatievijver.

De olie vervuilde meerdere kilometers kust, vooral in het westelijke deel van de baai, meer bepaald de Cajuma-inham, die zich het dichtst bij de raffinaderij bevindt, het eilandje Cayo Granma en een deel van de kustplaats La Socapa aan de toegang tot de baai.

Tegen het einde van de maand moet het definitieve resultaat van het afbraakproduct zichtbaar zijn, zegt Estévez. In een volgende fase wordt het oosten van de baai aangepakt, waar de vervuiling minder groot is.

Bioil-FC is een product op basis van vijf mariene bacteriën die zich voeden met olie. Het werd ontwikkeld door het Cubaanse Centrum voor Mariene Bioproducten en wordt gebruikt sinds 1992.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.