Cubaanse kerk ziet groei door verjaardag Mariaverering

De katholieke kerk ziet een sterke groei van de religiositeit in de Cubaanse samenleving. Aanleiding is de vierhonderdste verjaardag van de verering van een belangrijk Mariabeeldje. De laatste tien jaar is de relatie tussen kerk en regering op Cuba aanzienlijk verbeterd.

Aartsbisschop Jaime Ortega zegt dat er een nieuw momentum is, “dat het christelijke geloof opnieuw gewaardeerd wordt.” Hij zei dat zondag tijdens een mis ter ere van de Virgen de la Caridad, de Maagd van de Liefdadigheid. Dit vier eeuwen oude Mariabeeldje wordt door de katholieke gemeenschap gezien als de patroonheilige van Cuba en is bezig aan een maandenlange processie op het eiland.

“De tijden van angst en terughoudendheid zijn voorbij”, de Virgen de la Caridad komt “het ingeslapen geloof in onze harten wekken”, zei de aartsbisschop zondag in zijn homilie.

“We houden van haar omdat ze de moeder van ons allemaal is”, zegt Mayda Torres, een inwoner van Madruga. Ze zegt gelovig te zijn maar niet elke zondag naar de mis te gaan. Vandaag gaan veel jongeren naar de mis, merkt ze. “Twintig, vijfentwintig jaar geleden was dat niet zo.”

Paus Benedictus XVI

Sinds augustus vorig jaar al trekt de Virgen de la Caridad door Cuba, een processie die tot eind dit jaar voortduurt. Volgend jaar is een heilig jaar voor de katholieke Cubanen, want dan wordt de vierhonderdste verjaardag van de vondst van het beeldje gevierd. De kerk verwacht dat katholieken uit heel Cuba maar ook uit het buitenland dan op bedevaart zullen gaan naar de basiliek van El Cobre, 12 kilometer van Santiago de Cuba, waar het beeldje vereerd wordt.

Aartsbisschop Ortega sluit niet uit dat paus Benedictus XVI volgend naar Cuba komt. Het is vooral sinds het vorige pausbezoek, van paus Johannes Paulus II in 1998, dat de relatie tussen de katholieke kerk en de Cubaanse regering verbeterde. Johannes Paulus II kroonde Virgen de la Caridad toen tot Patrones van Cuba.
De ontmoeting tussen kardinaal Ortega en president Raúl Castro in mei vorig jaar versterkte de dialoog nog. De dialoog leidde onder meer tot vrijlating van 130 politieke gevangenen.

Alle verwachtingen overtroffen

In de huidige processie van het Mariabeeldje staan al 25.000 kilometer op de teller. Het wordt ziekenhuizen, rusthuizen en zelfs gevangenissen binnengedragen. “Het is indrukwekkend hoe het bij zijn passage de eenheid versterkt”, zegt Ramón Suárez Polcari, kanselier van het aartsbisdom Havana.

“Iedereen die de bedevaart al heeft meegemaakt, zegt dat alle verwachtingen zijn overtroffen”, zegt Gustavo Andújar, ondervoorzitter van de katholieke communicatieorganisatie Signis.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2795   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2795  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.