Cubaanse lesbiennes vragen respect bij gynaecologisch onderzoek

In Cuba blijft homoseksualiteit een heikel thema. Het medisch personeel heeft er bij gynaecologisch onderzoek geen aandacht voor de specifieke situatie van lesbische vrouwen, zegt het Nationaal Centrum voor Seksuele Educatie (Cenesex). Psychologe Nery Lázaro vraagt vooral aandacht voor vrouwen die hun seksualiteit zonder penetratie beleven.

“Sommige lesbische vrouwen zijn nooit gepenetreerd”, zegt Nery Lázaro van Cenesex, een overheidsinstelling. Nu ervaren die vrouwen een schok wanneer ze aan een gynaecologisch onderzoek met een speculum worden onderworpen, zegt Lázaro: “Iemand zegt je: leg je op het bed, ik ga je penetreren met het speculum.”

Cubaanse vrouwen ondergaan eenmaal per jaar een gratis gynaecologisch onderzoek om baarmoederhalskanker op te sporen. Om een uitstrijkje van cellen in de baarmoederhals te maken (cytologisch onderzoek) wordt eerst een speculum in de schede aangebracht. Volgens het Nationaal Bureau voor Statistieken werden ruim 700.000 Cubaanse vrouwen op die manier onderzocht in 2008.

Angst voor speculum

Veel lesbische vrouwen verzetten zich tegen dit onderzoek. Lázaro zegt dat de angst voor het speculum deze bevolkingsgroep kwetsbaar maakt voor baarmoederhalskanker. “Er zijn lesbische vrouwen die nooit een cytologisch onderzoek hebben laten uitvoeren en baarmoederhalskanker hebben gekregen.”

Een 38-jarige lesbische vrouw uit de provincie Villa Clara, die anoniem wil blijven, zegt dat ze bij het gynaecologisch onderzoek het gevoel had dat zich “een vreemd lichaam in mijn lichaam” bevond. Ze wijst erop dat “geen enkele vrouw het cytologisch onderzoek graag heeft. Dat heeft op zich niets met lesbisch zijn te maken.”

Dubbele discriminatie

Cubaanse holebi-organisaties zeggen dat holebi’s nog steeds afwijzend, agressief en soms gewelddadig behandeld worden door overheidsdiensten, onder meer in gezondheidscentra. Experts zeggen dat lesbische vrouwen dubbel gediscrimineerd worden, eerst omdat ze vrouw zijn, vervolgens om ze niet heteroseksueel zijn.

Lesbienneorganisaties  vragen respect van het medische personeel. “Alle instellingen moeten meer inspanningen leveren voor deze vrouwen: lesbiennes zijn anoniem, ze worden erg gediscrimineerd”, zegt Tania Tocoronte  van Fénix, een groep voor lesbische vrouwen in de stad Cienfuegos.

“We willen dat ze ons behandelen als vrouwen, we willen met gerust gemoed aan de arts kunnen vertellen wie we zijn, of er penetratie is geweest, wat onze angsten zijn”, zegt Argelia Felloue van Oremi, een lesbienneorganisatie in Havana.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.