Cubaanse oppositie vindt houding EU te slap

Een Cubaanse oppositiegroep vindt dat de Europese Unie (EU) “sussend” reageert op de mensenrechtenproblemen op het eiland en eist een “krachtdadiger opstelling” van de internationale gemeenschap.
“We zijn niet tegen een dialoog maar wij vinden het mager voor mensenrechtenthema’s, die verdienen meer aandacht”, zegt Elizardo Sánchez, directeur van de Cubaanse Commissie voor Mensenrechten en Nationale Verzoening (CCDHRN).

Sánchez’ organisatie, die werd opgericht in de jaren 80, maakt elke zes maanden een rapport over de mensenrechtensituatie op Cuba. Op aandringen van de Spaanse regering blijft de EU “sussend” reageren op de situatie in Cuba, schrijft Sánchez in een communiqué bij het laatste rapport.

De dissidente Cubaan vraagt een “krachtdadiger opstelling” van de internationale gemeenschap met “een duidelijke eis aan het adres van de Cubaanse regering om de universeel aanvaarde normen voor burger-, politieke, economische en culturele rechten te respecteren”.

Volgens de CCDHRN is de regering de laatste zes jaar overgeschakeld op een “minder opvallende politieke repressie” via arrestaties “van enkele uren of dagen, bedreigingen en andere pesterijen van oppositieactivisten. Er zijn geen positieve veranderingen in het vooruitzicht”, zegt Sánchez.

Het CCDHRN-rapport bevat een lijst met 208 namen van dissidenten die een straf uitzitten of die op een proces wachten. Sánchez vraagt dat 20 van de 75 dissidenten die in 2003 tot zware gevangenisstraffen veroordeeld werden, vervroegd worden vrijgelaten om gezondheidsredenen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.