Cubaanse oppositie vindt houding EU te slap

Een Cubaanse oppositiegroep vindt dat de Europese Unie (EU) “sussend” reageert op de mensenrechtenproblemen op het eiland en eist een “krachtdadiger opstelling” van de internationale gemeenschap.
“We zijn niet tegen een dialoog maar wij vinden het mager voor mensenrechtenthema’s, die verdienen meer aandacht”, zegt Elizardo Sánchez, directeur van de Cubaanse Commissie voor Mensenrechten en Nationale Verzoening (CCDHRN).

Sánchez’ organisatie, die werd opgericht in de jaren 80, maakt elke zes maanden een rapport over de mensenrechtensituatie op Cuba. Op aandringen van de Spaanse regering blijft de EU “sussend” reageren op de situatie in Cuba, schrijft Sánchez in een communiqué bij het laatste rapport.

De dissidente Cubaan vraagt een “krachtdadiger opstelling” van de internationale gemeenschap met “een duidelijke eis aan het adres van de Cubaanse regering om de universeel aanvaarde normen voor burger-, politieke, economische en culturele rechten te respecteren”.

Volgens de CCDHRN is de regering de laatste zes jaar overgeschakeld op een “minder opvallende politieke repressie” via arrestaties “van enkele uren of dagen, bedreigingen en andere pesterijen van oppositieactivisten. Er zijn geen positieve veranderingen in het vooruitzicht”, zegt Sánchez.

Het CCDHRN-rapport bevat een lijst met 208 namen van dissidenten die een straf uitzitten of die op een proces wachten. Sánchez vraagt dat 20 van de 75 dissidenten die in 2003 tot zware gevangenisstraffen veroordeeld werden, vervroegd worden vrijgelaten om gezondheidsredenen.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3190   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift