Cubaanse studenten verhinderen manifestaties dissidenten

In Havana hebben honderden universiteitsstudenten manifestaties van de Damas de Blanco en andere dissidenten verhinderd. Ze waren daartoe opgeroepen door de Cubaanse overheid.

De Damas de Blanco (Vrouwen in het Wit) wilden de voorbije dagen de arrestatie van 75 dissidenten van acht jaar geleden herdenken. Maar honderden studenten van de Universiteit van Havana waren vrijgesteld van de verplichting om de les bij te worden zodat ze konden deelnemen aan de “acties van afkeer” tegen de Damas de Blanco en andere dissidenten.
De dissidenten konden daardoor het lokaal waar ze waren samengekomen niet verlaten. De geplande optocht naar twee kerken in de Cubaanse hoofdstad ging zo niet door.

Volgens Elizardo Sánchez, voorzitter van de Nationale Commissie voor Mensenrechten en Nationale Verzoening, zijn de voorbije dagen ook “tientallen vrouwen en mannen aangehouden en kregen meer dan twintig mensen voor minstens twee dagen buitengerechtelijk huisarrest.” Daardoor kregen ze geen toelating om het huis van Laura Pollán, woordvoerder van de Damas de Blanco, te verlaten.

Zwarte Lente

Pollán had aangekondigd zondag de achtste verjaardag van de zogeheten Zwarte Lente te herdenken met enkele optochten.

In de lente van 2003 werden 75 dissidenten gearresteerd. Op twee na zijn die ondertussen vrijgelaten, vooral de laatste maanden, na bemiddeling van de katholieke kerk.

Dat de tegenbetogers nu universiteitsstudenten zijn, is opvallend. “Het waren niet zomaar jongeren maar jongeren van de universiteit, die altijd al als een belangrijke voorhoede van de meest revolutionaire politieke bewegingen op Cuba zijn beschouwd”, zegt de gepensioneerde hoogleraar Mercedes Rodríguez.

De Damas de Blanco vormen een gerespecteerde mensenrechtenorganisatie die uit de vrouwen, moeders en dochters van politieke gevangenen bestaat. In oktober 2010 maakte ze een lijst bekend met de namen van 113 gevangenen die om politieke redenen zouden vastzitten in Cuba; volgens de vrouwen is de kans groot dat er nog meer politieke gevangenen zijn aangezien Havana geen binnen- of buitenlandse waarnemers toelaat in de gevangenissen.

Singer-songwriter Silvio Rodríguez

De “acties van afkeer” tegen de Damas de Blanco vinden sinds vorig jaar plaats. Ze worden niet zelden aangevoerd door personen met een marginale en soms zelfs criminele achtergrond. Maar de acties van de laatste dagen waren beter georganiseerd dan vroeger, de boodschap was ook genuanceerder, met onder meer liederen van de bekende Cubaanse singer-songwriter Silvio Rodríguez.

Voor Elizardo Sánchez maakt het niet uit of het nu universiteitsstudenten zijn of andere sociale groepen die manifesteren tegen dissidenten. “Het gaat er niet om wie gemobiliseerd wordt, wel wie mobiliseert.” Hij wijst daarbij de regering met de vinger, de regering die “burgers gebruikt om ander burgers te terroriseren.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2797   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2797  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.