Cubanen kiezen voor luxueuzere migratie

Miami blijft het uiteindelijke doel voor de meeste Cubanen die hun land proberen te ontvluchten. Maar de laatste tijd kiezen steeds meer vluchtelingen voor het vliegtuig in plaats van de gevaarlijke overtocht per boot of vlot. Vooral vluchten naar Rusland met tussentop in Madrid zijn populair.

Lange tijd hadden Cubanen die wilden emigreren naar de Verenigde Staten maar geen visum kregen maar één optie: de gevaarlijke tocht over zee door de Straat van Florida. Maar sinds 2000 kiezen meer en meer Cubanen voor het vliegtuig. In juni 2000 protesteerde Havana nog tegen de beslissing van de staat Virginia om zo’n 3000 Cubanen die met het vliegtuig de VS hadden bereikt, een verblijfsvergunning te geven. Begin vorig jaar geraakten een honderdtal Cubanen in Miami, via een vlucht met een tussenstop in Chili. En in december 2001 landden zo’n 300 Cubanen op de luchthaven van Madrid.

De vlucht naar Moskou nemen en tijdens de tussenstop uitstappen in Madrid blijkt zowat de eenvoudigste en goedkoopste manier te zijn om de Verenigde Staten te bereiken. Wie per boot weg wil betaalt meestal 7000 tot 8000 dollar aan mensenhandelaars voor een reis die bovendien gevaarlijk is. De ‘Russische route’ is veel beter want je hebt voor Rusland geen visum nodig en het is niet moeilijk om een Rus te vinden die je een uitnodiging stuurt voor 200 dollar.

Mijn twee broers leven in Miami, mijn zoon zal het daar goed hebben, zegt de 69-jarige Carmen Pérez. Haar zoon verliet Cuba drie maanden geleden met het vliegtuig naar Moskou en stapte uit in Madrid tijdens een tussenstop. Daar wacht hij op de ultieme rit naar Miami, de grootste stad van Florida waar ongeveer 780.000 mensen van Cubaanse origine wonen. Maar we dachten dat het veel gemakkelijker zou gaan, hij zit momenteel vast in Spanje, ik ben heel ongerust. Een koppel dat IPS in januari interviewde zette dezelfde stap. De twee hadden een ticket voor de vlucht Havana-Moskou, met de bedoeling uiteindelijk in Miami te belanden. Dat is veel veiliger dan over zee, aldus de vrouw.

Mijn zoon betaalde in totaal zo’n 1500 dollar, vertelt Carmen Peréz. Cubanen hebben om naar Rusland te reizen alleen een uitnodiging nodig, een uitreistoestemming en een retourticket. Eens in Madrid vragen ze politiek asiel aan en krijgen ze de voorlopige status van vluchteling. Het is echter onduidelijk of de meeste vluchtelingen vandaar uiteindelijk in Miami geraken.

Economische problemen, de wens om bij de familie te zijn en onvrede met het socialistische regime van Fidel Castro zijn nog altijd de belangrijkste redenen waarom Cubanen uitwijken. Er zouden nu al 1,3 miljoen Cubanen in de VS leven, zowel immigranten als hun nakomelingen. Sinds 1994 heeft Washington 150.000 visa uitgereikt aan Cubanen. Verder leven er ongeveer 130.000 Cubanen in andere Latijns-Amerikaanse landen, 37.000 in Europa en 1000 in de rest van de wereld, aldus het Centrum voor Internationale Migratie (CEMI) aan de universiteit van Havana.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.