De Kleine Prins icoon zestigste verjaardag Mensenrechten

Op 10 december vieren de Verenigde Naties (VN) de zestigste verjaardag van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Icoon hiervoor is de Kleine Prins van de Franse schrijver Antoine de Saint-Exupéry.
  • A. Saint-Exup A. Saint-Exup
Door een akkoord tussen de VN en de stichting Saint-Exupéry staat het figuurtje op de documenten, affiches en website van de verjaardag. In 2006 werd ook de Kleine Prins zestig.

Ontstaan in oorlogstijd


Zowel de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens als de publicatie van Le Petit Prince gebeurden in de schaduw van de Tweede Wereldoorlog: op 10 december 1948 keurde de Algemene Vergadering van de VN de Rechten van de Mens goed; vijf jaar eerder publiceerde Saint-Exupéry voor het eerst het verhaal in de Verenigde Staten en in 1946 in Frankrijk.
De schrijver laat de eigenaardigheden van de mensheid, in het bijzonder de eenvoudige wijsheid die volwassenen soms vergeten, aan bod komen in het verhaal. Wereldwijd werden meer dan tachtig miljoen exemplaren verkocht.

Verklaring in 350 talen


Het doel van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens was een rechtvaardige wereld creëren waarin iedereen burgerlijke, politieke, godsdienstige, culturele en economische vrijheden heeft. Onderdrukking en discriminatie worden niet getolereerd.
De tekst werd in twee jaar tijd opgesteld door een achtkoppige commissie, voorgezeten door Eleanor Roosevelt, weduwe van de vroegere Amerikaanse president Franklin D. Roosevelt.
De wetten staan model voor internationale verdragen en maken in veel landen deel uit van de grondwet. Vandaag zijn de Mensenrechten in 350 nationale en lokale talen vertaald.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.