De Kleine Prins icoon zestigste verjaardag Mensenrechten

Nieuws

De Kleine Prins icoon zestigste verjaardag Mensenrechten

De Kleine Prins icoon zestigste verjaardag Mensenrechten
De Kleine Prins icoon zestigste verjaardag Mensenrechten

Diana Grasso

06 mei 2008

Op 10 december vieren de Verenigde Naties (VN) de zestigste verjaardag van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Icoon hiervoor is de Kleine Prins van de Franse schrijver Antoine de Saint-Exupéry.

Door een akkoord tussen de VN en de stichting Saint-Exupéry staat het figuurtje op de documenten, affiches en website van de verjaardag. In 2006 werd ook de Kleine Prins zestig.

Ontstaan in oorlogstijd

Zowel de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens als de publicatie van Le Petit Prince gebeurden in de schaduw van de Tweede Wereldoorlog: op 10 december 1948 keurde de Algemene Vergadering van de VN de Rechten van de Mens goed; vijf jaar eerder publiceerde Saint-Exupéry voor het eerst het verhaal in de Verenigde Staten en in 1946 in Frankrijk.
De schrijver laat de eigenaardigheden van de mensheid, in het bijzonder de eenvoudige wijsheid die volwassenen soms vergeten, aan bod komen in het verhaal. Wereldwijd werden meer dan tachtig miljoen exemplaren verkocht.

Verklaring in 350 talen

Het doel van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens was een rechtvaardige wereld creëren waarin iedereen burgerlijke, politieke, godsdienstige, culturele en economische vrijheden heeft. Onderdrukking en discriminatie worden niet getolereerd.
De tekst werd in twee jaar tijd opgesteld door een achtkoppige commissie, voorgezeten door Eleanor Roosevelt, weduwe van de vroegere Amerikaanse president Franklin D. Roosevelt.
De wetten staan model voor internationale verdragen en maken in veel landen deel uit van de grondwet. Vandaag zijn de Mensenrechten in 350 nationale en lokale talen vertaald.