De sneeuwrevolutie in Zuid-Ossetië

Midden november trok Zuid-Ossetië naar de stembussen om een nieuwe president te kiezen. Rusland ziet het kleine gebied in de Kaukasus als zijn achtertuin, Georgië blijft volhouden dat het tot hun nationale grondgebied behoort. Maar toen de uitslag van de verkiezingen opgeschort werd, was het vooral voor zichzelf dat de Zuid-Osseten op straat kwamen.

  • Cominf.org Het onherbergzame Zuid-Ossetië telt zo'n 72 000 inwoners en is even groot als Vlaams- en Waals-Brabant samen. Cominf.org

Zuid-Ossetië maakt officieel deel uit van Georgië, maar sinds het gebied zich in de jaren negentig in een bloedige oorlog onttrok aan het gezag van Tbilisi, is het de facto onafhankelijk. In augustus 2008 brak over Zuid-Ossetië de vijfdaagse oorlog tussen Rusland en Georgië uit. Sindsdien is de Russische aanwezigheid er sterker dan ooit: het overgrote deel van de Zuid-Osseten heeft een Russisch paspoort, er wordt met roebels betaald en vanuit Gori, de laatste Georgische stad voor de grens, zijn de Russische militaire bases zichtbaar.

Verkiezingen

De presidentsverkiezingen van november moesten een opvolger aanduiden voor Eduard Kokoity, de ex-worstelkampioen die ondertussen al tien jaar aan het hoofd van de de facto republiek staat. In de eerste ronde van de verkiezingen kwamen Anatoli Bibilov en Alla Dzjiojeva naar voren als overwinnaars, het verschil tussen beiden zou een luttele veertien stemmen bedragen hebben. Bibilov, door tegenstanders wel eens ‘Debielov’ gedubd, is een held van de augustusoorlog en de kandidaat die ondersteund wordt door aftredend president Kokoity en het Kremlin. Dzjiojeva is minister van Onderwijs, heeft de oppositie aan haar kant en wil structurele hervormingen doorvoeren.

Toen de kiescommissie de resultaten van de tweede ronde bekend maakte, bleek dat Dzjiojeva onverwacht een klinkende overwinning geboekt had. Daarop verklaarde de partij van Bibilov dat er zich onregelmatigheden voorgedaan hadden tijdens de stembusgang, en zette het hooggerechtshof het verkiezingsproces stop.

In de volgende dagen brak de zogenaamde sneeuwrevolutie uit. Onder de neerdwarrelende vlokken riep Alla Dzjiojeva zichzelf uit tot president en trok met duizenden aanhangers door de straten van hoofdstad Tschinvali. In tegenstelling tot Bibilov, die ‘zachte, geleidelijke aanpassingen’ wil om het kapotgevochten land weer overeind te helpen, eist Dzjiojeva de verandering van het hele machtssysteem.

Russische levenslijn

Economisch wordt het onherbergzame Zuid-Ossetië immers enkel overeind gehouden door financiële hulp uit Rusland, en die verdwijnt maar al te vaak in de zakken van de heersende elite. Haar verkiezingsoproep om de strijd aan te binden tegen corruptie vond dan ook een grote weerklank onder de bevolking. Maar zij is niet degene die het Kremlin aan de macht wil zien, en een toekomst zonder Russische fondsen zou het einde betekenen voor Zuid-Ossetië. Het is dan ook de vraag of de revolutie echte overlevingskansen heeft, dan wel wegsmelt als sneeuw voor de zon.

Bronnen:

http://aleshru.livejournal.com

http://www.ria.ru/trend/south_ossetia_election_canelection_20111130/

http://osetia.kvaisa.ru/1-rubriki/04-glavnaya-tema/rezhim-kokojty-stavit-na-podavlenie/#more-34905

http://www.rferl.org/content/south_ossetia_transdniester_election_pose_problem_for_russia/24390721.html

http://www.eurasianet.org/taxonomy/term/2399

‘War and Peace in the Caucasus: Russia’s Troubled Frontier’ door Vicken Cheterian (2009)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.