Dierenliefhebbers steeds dunner gezaaid in China

Het sterke vermoeden dat de dodelijke longziekte SARS bij dieren ontstaan is en later zijn weg heeft gevonden naar de mens, doet veel Chinezen een wijde boog maken om alle viervoeters en gevogelte. Heethoofden slachten niezende honden of katten prompt af. Ook de mensen in Zuid-China, die allerlei ongewone diersoorten op het menu hebben staan, worden gemeden.


Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie was het aantal SARS-besmettingen in China dit weekend al opgelopen 4.884; tot en met zaterdag waren al 235 Chinezen aan de ziekte overleden.

Sommige inwoners van Peking hebben hysterisch gereageerd op het nieuws dat dieren een rol hebben gespeeld en misschien nog steeds spelen bij de verspreiding van SARS. De ‘Ster van Peking’, een populaire krant, bracht een stuk over een man uit het district Fengtai die zijn hond uit het venster van zijn flat op de zesde verdieping kegelde uit angst dat zijn trouwe viervoeter ziek zou zijn. De pers sprong ook op het verhaal van een hond die vastgebonden aan een paal op een markt op zijn baasje stond te wachten en doodgeslagen werd nadat hij had geniesd. In veel openbare parken en plantsoenen in Peking is het uitlaten van honden nu verboden. Talloze mensen zetten de hondenbrigades die in volle sterkte zijn uitgerukt op het spoor van verdachte viervoeters. Veel eigenaars van honden en katten hebben zich uit eigen beweging van hun huisdier ontdaan.

China is niet aan zijn proefstuk met de hondenvervolging. Voor communistische ideologen is het houden van huisdieren een verwerpelijk hobby van kapitalisten. Kort nadat de communisten in 1949 de macht hadden overgenomen in Peking, begonnen ze er alle honden op te ruimen, schoothondjes inbegrepen. Honden werden beschouwd als onproductieve dieren die een onrechtmatig deel van de Chinese voedselvoorraden verslonden. In 1983 werd die hondenprogrom nog eens dunnetjes overgedaan in het kader van een campagne tegen geestelijke vervuiling. In de jaren 90 werden de scherpe kantjes afgerond door een verordening die Chinezen toestaat rassen te houden die niet hoger worden dan 35 centimeter - de Pekinees is de best bekende vertegenwoordiger van die familie.

De staatspers heeft ook bijgedragen tot een verregaand wantrouwen tegen Chinezen uit het zuiden van het land door uit te halen tegen de voorliefde van de inwoners van Guangdong - de provincie waar SARS in november voor het eerst zou zijn opgedoken - voor slangen, kikkers en allerlei wilde vogels. SARS kan een mutatie zijn van een virus dat bij een wilde diersoort voorkomt en via de eetkraampjes in het zuiden van het land de kans kreeg mensen te besmetten. De irrationale campagne tegen de exotische eetgewoonten kan misschien wel bijdragen tot het behoud van sommige bedreigde diersoorten. Naarmate het inkomen in het zuiden van het land steeg, werden er in straatstalletjes immers steeds nieuwe vleeshapjes opgedist - hoe vreemder hoe liever. Ook in Peking en Sjanghai blijkt volgens een recente enquête overigens al bijna de helft van de bevolking al wild geproefd te hebben. Met die rage is het voorlopig afgelopen. Restaurants die gespecialiseerd zijn in de keuken van Guangdong, staan voor moeilijke tijden.

Guangdong lijkt er intussen wel goed in geslaagd de epidemie onder controle te krijgen. Donderdag rapporteerde de provincie mar 17 nieuwe gevallen. Peking moest die dag 94 nieuwe gevallen noteren, en twee overlijdens. Zaterdag kwamen er van de 85 nieuwe gevallen 54 op rekening van Peking.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.