Droogte zet Balkan zonder stroom

Door de aanhoudende droogte kunnen stuwdammen niet voldoende produceren en moeten Balkanlanden stroom kopen in het buitenland.

De gemiddelde neerslag tussen de Zwarte en de Adriatische zee is de voorbije maanden bijna de helft minder dan normaal. In het Macedonische stadje Mavrovo is daardoor de Sint-Nicolaaskapel voor het eerst in vijftig jaar weer te bezichtigen. De kapel was al die tijd ondergedompeld in een stuwmeer, maar door de aanhoudende droogte is de waterspiegel meer dan 7 meter gezakt.

Daardoor komen drie elektriciteitscentrales in gevaar en dreigen stroomonderbrekingen in de Balkan. De droogte legt de kwetsbaarheid van de stroomvoorziening in de Balkan bloot, die voor ongeveer 40 procent afhankelijk is van waterkrachtcentrales en dus van het weer.

In Bosnië en Herzegovina werd 35 procent minder stroom geproduceerd door de waterkrachtcentrales, in Servië zelfs de helft minder. Verschillende landen, waaronder Servië, moesten dure stroom invoeren uit het buitenland.

Volgens de deskundigen zijn de problemen een gevolg van een gebrek aan investeringen in het verleden. De Balkanlanden moeten volop inzetten op de modernisering van hun netten en op diversificatie in de productie, klinkt het.

Ook de stroomvoorziening van andere Europese landen kampte het voorbije jaar met droogte. In Frankrijk kwam in juni de werking van verschillende kerncentrales in gevaar, omdat het niveau van de Franse rivieren een dieptepunt bereikte.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3030   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 3030  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search For Common GroundSearch For Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.