Een kijkje in de glazen energiebol

Er komen nieuwe wereldleiders op energiegebied, er ontstaan innovatieve vormen van energie en supernetwerken om energie te transporteren. Dat zijn enkele voorspellingen waaraan deskundigen op de World Future Energy Summit in Abu Dhabi zich vandaag (donderdag) waagden.

De top in Abu Dhabi werd vandaag afgesloten. De voorspelde veranderingen brengen tegelijkertijd “grote uitdagingen” met zich mee, zei een van de experts. “Je herkent een game changer pas als het spel al veranderd is”, zei Morten Mauritzen, voorzitter van ExxonMobil Affiliates in Abu Dhabi. Hij verwacht dat er een dag komt waarop de Verenigde Staten een netto-exporteur van energie worden, vanwege de controversiële fracking-technologie die gebruikt wordt om schaliegas te winnen.

Als vertegenwoordiger van één van de grootste olie- en gasbedrijven, ziet Mauritzen een toekomst voor dergelijke bedrijven, ondanks hun gehavende reputatie. Hij benadrukte dat een set “geïntegreerde oplossingen” noodzakelijk is om in de energiebehoefte van de groeiende wereldbevolking te voorzien. Fossiele brandstoffen zullen volgens hem een noodzakelijk onderdeel van de energiemix blijven uitmaken.

Supernetwerken

Veel andere afgevaardigden zagen andere mogelijkheden, vooral nu steeds meer landen zich bezighouden met hernieuwbare energie. “We hoeven niet op technologische doorbraken te wachten, we kunnen nu al beginnen”, zei Bjorn Haugland, hoofd technologie en duurzaamheid bij het Noorse risicomanagementbedrijf Det Norske Veritas (DNV).

In de afgelopen drie jaar breidde het bedrijf de diensten op het gebied van klimaatverandering uit. Ook werd recentelijk aangekondigd dat er in Nederland een onderzoekseenheid komt die zich bezig gaat houden met “slimme netwerken” en “supernetwerken”.

Batterijtechnologie en supernetwerken voor energie zijn volgens Haugland essentieel voor de succesvolle ontwikkeling van hernieuwbare energie. “Opslag gaat over efficiëntie”, zei hij. “De vraag naar energie blijft groeien. Dus om efficiënt te zijn, moeten we de mogelijkheid hebben energie op te slaan als we er genoeg van hebben, zodat we het kunnen gebruiken als we het nodig hebben.”

De opslagtechnologie loopt echter achter op andere terreinen in de “groene sector.” Batterijen die ontwikkeld zijn voor de opslag van hernieuwbare energie, zijn nog te duur om concurrerend te zijn. Transport van batterijen is ook een zorg van milieuactivisten, en op dat punt komen de netwerken in beeld.

Supernetwerken kunnen gebruikt worden om grote hoeveelheden energie te transporteren over lange afstanden. Dit kan een revolutie betekenen voor de groene sector. Zonne-energie die in de ene regio geproduceerd wordt, kan dan naar een andere regio getransporteerd worden, zei Haugland. Dergelijke supernetwerken worden volgens hem al ontwikkeld in China, India en op sommige plaatsen in Europa.

Brave new world

En ander scenario gaat ervan uit dat de energie geproduceerd wordt op de plaats waar die nodig is. De traditionele, grote energiecentrales kunnen dan op een dag verdwijnen. Gelokaliseerde productie van elektriciteit door gebruik van zonnepanelen, gebeurt nu al op veel plaatsen in de wereld. Diverse deelnemers aan de top verwachten dat dit in de toekomst gewoon gaat worden.

Landen reageren verschillend op de nieuwe ontwikkelingen, zei Scott Burger, een deskundige op het gebied van de markt voor zonne-energie. Sommige landen zijn terughoudend met investeringen in nieuwe technologie terwijl andere landen luid en duidelijk kiezen voor hernieuwbare energie. Abu Dhabi bijvoorbeeld, wil 7 procent van zijn energie in 2020 uit hernieuwbare bronnen halen, zei Sultan Ahmed Al Jaber, ceo van Masdar, een bedrijf dat zich bezighoudt met hernieuwbare energie.

Veel van de voorspellingen van de deelnemers aan de top zijn in feite al een realiteit geworden in het miljardenproject Masdar City – een showcase voor groene energie die in verschillende fasen gebouwd wordt. De stad moet in 2015 af zijn.

De eerste fase omvat een wetenschappelijk instituut met woonruimte voor studenten en diverse winkels, die allemaal zonne-energie gebruiken via een elektriciteitsnetwerk. De gebouwen worden zo ontworpen, dat ze optimaal gebruik kunnen maken van de natuurlijke hulpbronnen, inclusief wind om te warme plaatsen buiten te koelen.

Als het project, ondanks wat vertragingen en revisies, succesvol zal blijken op grotere schaal, kan het het voorloper zijn van een brave new world.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.