Is een nieuw nucleair tijdperk begonnen?

In de VS is het controversiële akkoord met India over kernenergie goedgekeurd. Op de EU-India top in Marseille gaat het ook over nucleaire samenwerking. De Venezolaanse president Hugo Chávez kondigt intussen aan dat hij met Rusland in zee gaat om kernenergie te ontwikkelen.
Zaterdagavond heeft het Huis van Afgevaardigden in de VS ‘de nucleaire deal’ tussen de VS en India goedgekeurd met 298 stemmen tegen 117. De overeenkomst moet nu nog langs de senaat en langs president George W. Bush. De Amerikaanse president heeft er bij de senaat op aangedrongen om het akkoord “snel” te stemmen. “Deze wet tekenen zal ons partnerschap met India versterken,” liet hij verstaan.
“De civiele nucleaire samenwerking is in het belang van India, in het belang van de VS en in het belang van de wijde wereld,” zei de Indiase premier Singh. Dit akkoord wordt gezien als een prioriteit op het vlak van buitenlands beleid, zowel voor de VS als voor India.
Eerder deze maand kwam de Nuclear Suppliers Group (NSG) samen in Wenen, waar ze het 34 jaar oude verbod ophief dat India de toegang tot de internationale nucleaire markt verbood.

Geen controle voor kernwapeninstallatiesVolgens India is dit akkoord met de VS van vitaal belang om aan zijn groeiende vraag naar energie te voldoen. Critici zeggen dat het een gevaarlijk precedent vormt. Zij zeggen dat het akkoord India toelaat zijn nucleaire kernindustrie uit te breiden zonder het non-proliferatieverdrag te tekenen.
Onder de voorwaarden van het akkoord zou India toegang krijgen tot Amerikaanse niet-militaire technologie en brandstof. Daartegenover staat dat Delhi zijn civiele nucleaire installaties openstelt voor inspectie, maar kernwapeninstallaties horen daar niet bij.
Afgevaardigde Edward Markey stemde tegen in het Huis van Afgevaardigden. “Dit is een vreselijke wet die de toekomst van de wereldwijde non-proliferatie bedreigt.” En hij voegde eraan toe dat ‘tegen deze wet zijn’ niet hetzelfde is als ‘tegen India zijn’. “Dit is een debat over Iran. Dit is een debat over Noord-Korea, over Pakistan, over Venezuela, over elk land ter wereld dat het doel heeft kernwapens te bemachtigen,” zei hij.
Premier Singh is momenteel in Frankrijk waar hij dinsdag de Franse president Nicolas Sarkozy ontmoet. Daar gaat het op de EU-India top, die in Marseille doorgaat, onder andere over handel in kernenergie. Singh zegt dat het mogelijk is dat ze een nucleair samenwerkingsakkoord ondertekenen.

Toenadering Moskou - CaracasEen dag na Markey’s tussenkomst zei de Venezolaanse president Hugo Chávez tijdens een politieke bijeenkomst dat hij een kernenergieprogramma voor niet-militair gebruik wil ontwikkelen met Russische hulp.
Chávez deed de uitspraken nadat hij vorige week een reis had gemaakt die hem in Rusland en China bracht. In Moskou tekende hij akkoorden over samenwerking op het vlak van energie. Dat deze toenadering tussen twee politieke tegenstanders van de VS met argusogen gevolgd zal worden in Washington leidt geen twijfel.
Chávez beklemtoonde dat hij het gebruik wilde beperken tot vreedzame doeleinden, zoals “voor medische doelen en om elektriciteit te genereren”. Ook gaf hij nog mee dat “Brazilië verschillende kernreactoren heeft en Argentinië ook. Wij zullen de onze hebben.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.