Egypte pakt hiv-patiënten op

Amnesty International en Human Rights Watch slaan alarm nu Egypte opnieuw verschillende hiv-patiënten heeft gearresteerd. De arrestaties vormen volgens de organisaties een inbreuk op de mensenrechten en ondermijnen de strijd tegen de aids-epidemie.
Het lijkt erop dat de Egyptische regering de jacht heeft ingezet op hiv-patiënten. In februari werden al vier personen opgepakt en deze maand arresteerde de Egyptische politie nog eens acht seropositieven. Vier mannen zijn inmiddels tot een jaar effectieve gevangenisstraf veroordeeld. De hoofdaanklager liet de advocaten van de verdediging weten dat de mannen “niet vrij op straat mochten rondlopen” omdat de overheid ze als een “gevaar voor de volksgezondheid” ziet.
“Dergelijke uitspraken wijzen op officiële onwetendheid en vooroordelen ten opzichte van hiv”, zegt Joseph Amon, directeur van het hiv/aids-programma van Human Rights Watch in een verklaring. “Als mensen met hiv vervolgd worden, zullen andere Egyptenaren zich niet durven laten behandelen als ze besmet raken of zullen Egyptische burgers niet op zoek durven gaan naar informatie over de ziekte.”
Volgens Gasser Abdel-Razak van Human Rights Watch in Egypte tonen de arrestaties dat de Egyptische politie hiv niet ziet als een ziekte die behandeld moet worden, maar als een misdaad die gestraft moet worden.

Schending van de mensenrechten


Volgens de Egyptische mensenrechtenorganisatie EIPR zijn de twaalf verdachten zonder hun toestemming onderworpen aan hiv-test . Volgens de advocaten van de verdachten zijn de mannen bovendien geslagen en ondergingen ze hardhandige onderzoeksmethoden om te bewijzen dat ze homoseksuele contacten gehad hebben. Sommige verdachten zouden dagenlang vastgebonden zijn op hun bed.
 
“De mannen worden behandeld alsof ze staatsgevaarlijk zijn, enkel omdat ze hiv-positief zijn”, stelt Malcolm Smart, regionaal directeur van Amnesty International in een verklaring. “De overheid zou ze niet moeten vervolgen, maar eerder onderzoek moeten doen naar het misbruik en de mishandeling waar ze het slachtoffer van zijn geworden, om ervoor te zorgen dat zoiets niet meer gebeurt.”
 
De mannen zijn officieel aangehouden wegens “uitspattingen”, een beschuldiging die wel vaker gebruikt wordt om homoseksuelen aan te klagen. Volgens Amnesty International en Human Rights Watch gaat Egypte met de arrestaties in tegen een beslissing van de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties, die stelt dat zowel seksuele voorkeur als een mogelijke hiv-besmetting geen reden mogen vormen voor discriminatie.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3030   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 3030  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search For Common GroundSearch For Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.