Egypte versterkt controle langs grens met Gaza

Egypte verhoogt het aantal veiligheidsagenten langs de grens met Gaza en werkt aan een vier meter hoge en twee meter brede barricade. Op die manier wil het voorkomen dat de tot wanhoop gedreven Palestijnen in de Gazastrook opnieuw uitbreken naar de Egyptische Sinaïwoestijn, en misschien nooit meer terugraken.
“Sinds begin april wordt het aantal veiligheidsagenten langs de grens versterkt”, weet freelance-journalist Hatem al-Buluk uit al-Arish, een plaatsje 40 kilometer ten westen van de grens tussen Egypte en de Gazastrook. In de voorbije maand zou het aantal agenten zijn toegenomen van 750 tot 2750.
Volgens Buluk wil Egypte ook “zo snel mogelijk” een imposante barricade opwerpen tussen de Gazastrook en de Sinaïwoestijn. “Momenteel werken een twintigtal lokale aannemers aan een muur over de hele lengte van de grens, vier meter hoog en twee meter breed. De afmetingen van het bouwwerk moeten ervoor zorgen dat de Palestijnen niet opnieuw door de grens kunnen breken.
Op 23 januari vluchtte een half miljoen inwoners van Gaza naar Egyptisch grondgebied nadat Hamas, de politieke organisatie die in Gaza aan de macht is, de grensversperring voor een stuk had opgeblazen. De Palestijnen maakten van de gelegenheid gebruik om voedsel en medicijnen te kopen die in Gaza niet meer te krijgen waren.

IJzeren greep


De 1,5 miljoen Palestijnen in Gaza hebben nog altijd te kampen met een tekort aan voedsel, medicijnen en brandstof. Israël houdt de strook langs de Middellandse Zee in een ijzeren greep en kan voor zijn embargo op de steun rekenen van de Verenigde Staten en de Europese Unie. Alleen de VN-organisatie UNRWA deelt in twee derde van het grondgebied voedselpakketten uit, maar moest eind april de bevoorrading geregeld staken bij gebrek aan brandstof.
Bij de schaarste komen de voortdurende aanvallen door Israëlische tanks en gevechtshelikopters. Alleen al bij een zes dagen durende inval in maart vielen 120 doden. Hamasparlementariër Khalil al-Haya noemde de toestand “ondraaglijk” en waarschuwde dat er een “explosie van ongeziene omvang” zat aan te komen.
Cairo interpreteerde dat als een verholen dreiging van Hamas om opnieuw de grens met Egypte te bestormen en noemde de verklaring “onaanvaardbaar”. “We zullen korte metten maken met elke partij die druk probeert uit te oefenen of geweld gebruikt om de grenzen te schenden”, zo citeerden lokale kranten een bron bij het Egyptische ministerie van Buitenlandse Zaken.
Hamaswoordvoerder Sami abu Zahri haastte zich daarop om te verklaren dat Hamas niet van plan is de grensversperring te vernielen of Egyptische grenswachters aan te vallen.
Volgens journalist al-Buluk vreest Egypte vooral dat het Palestijnen die de grens overvluchten niet meer zal kwijtraken. “Als Israël de Gazastrook opnieuw bezet en de grens sluit, dan kunnen de gevluchte Palestijnen niet meer terug. Israël zal er dan met succes in zijn geslaagd het Palestijnse probleem te verplaatsen van Gaza naar de Sinaïwoestijn.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3030   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 3030  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search For Common GroundSearch For Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.