Egyptenaren in verwarring door mediacampagne Moebarak

Met sms’jes worden Egyptische jongeren gewaarschuwd voor de chaos die hen zonder Moebarak staat te wachten. Op tv verklaren demonstranten dat ze door Israël en de VS zijn gestuurd om het land te ondermijnen. Veel mensen op straat geloven de propaganda.

  • Reuters/Egyptian State TV President Moebarak op de Egyptische nationale televisie Reuters/Egyptian State TV

Israël zit achter de demonstraties! Dat laten verschillende reportages zien die op de staatszenders zijn uitgezonden. De jongeren die de eerste demonstraties hebben georganiseerd, zouden een training hebben gevolgd in de VS en in Qatar.

In een ander interview, dat door verschillende zenders is herhaald, verklaart een onherkenbaar gemaakte vrouw dat ze van Israëlische en Amerikaanse instructeurs heeft geleerd hoe ze het internet tegen haar regering kan gebruiken.

Omstreeks dezelfde tijd verscheen president Moebarak op de zender ABC, waar hij verklaarde dat hij het regeren “zat” is, maar dat hij het land wil redden van chaos en vooral van de Moslimbroederschap.

Iran

De boodschap is niet nieuw. Moebarak heeft in het verleden vaak gezegd dat de Moslimbroeders door Iran worden gefinancierd. Veel Egyptenaren geloven dat, ook al zijn het sjiïtische Iran en de soennitische Broederschap ideologisch ver van elkaar verwijderd.

Deze vermeende steun vanuit Iran is nu aangevuld met steun uit Amerika en Israël, volgens de de vrouw op tv, die beweert dat leden van de Moslimbroederschap dezelfde training gekregen als zij en daar ook nog voor zijn betaald. Het doel: Egypte ondermijnen.

De meeste mensen lijken de theorieën te geloven, blijkt uit gesprekken op straat. “Die landen hebben niet het goede met ons voor”, zegt Mohammed, kapper in Minya el-Kamah, een stadje net buiten Caïro. “Kijk naar al die chaos sinds ze zijn begonnen met demonstreren. Daar moeten buitenlanders achter zitten.”

“De demonstranten verdienen het, wat ze nu meemaken”, beaamt Ahmed, 18 jaar oud, terwijl hij wordt geknipt. “In plaats van werken en geld verdienen, verdoen ze hun tijd door op een plein te gaan zitten omdat ze tegen de regering zijn.”

Verwarring

Als het regime verwarring wil zaaien, dan lijkt dat te lukken. Verschillende zakenlui zijn al op tv verschenen om te vertellen dat het land zonder Moebarak in chaos zal verzanden. “Zonder Moebarak zullen alle economische prestaties teloorgaan”, zei een zakenman op de staatstelevisie. Zelfs filmkanalen hebben een logootje in de hoek staan met “Bescherm je land”.

De tv-campagne wordt aangevuld met een massale sms-actie. In het Arabisch worden mensen via hun telefoon gewaarschuwd om niet het land te saboteren. Een van de sms’jes luidt: “O, jongeren van Egypte, luister naar de stem van de rede en hoed je voor geruchten. Egypte is boven alles.” De ‘stem van de rede’ is een zelfgekozen titel van Moebarak.

In de staatskranten wordt het geweld van de afgelopen dagen, door politieagenten en betaalde criminelen, niet verbloemd, maar geprezen als moment waarop “de echte Egyptenaren de stilte verbraken”. En de anti-regeringsdemonstranten — die worden uiteraard geleid door “Amerikaanse agenten”.

Het ministerie voor religieuze zaken, dat meer dan 50.000 moskeeën onder zijn hoede heeft, doet ook mee. Alle imams die de vrijdaggebeden leiden, hebben de opdracht gekregen om mensen op te roepen niet te gaan demonstreren vandaag, uit naam van de eenheid.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.