Egyptisch leger vraagt snel onderzoek naar dodelijke rellen

De Opperste Raad van de Strijdkrachten van Egypte heeft een snel onderzoek bevolen naar de dodelijke rellen van zondag. In Cairo kwamen toen minstens 26 mensen om en raakten er meer dan 300 gewond, vooral koptische christenen.

De Opperste Raad van de Strijdkrachten, die Egypte sinds het vertrek van Moebarak bestuurt, “heeft de regering de opdracht gegeven om snel een onderzoekscommissie op te richten die achterhaalt wat er gebeurd is en die juridische maatregelen neemt tegen iedereen waarvan de betrokkenheid bewezen wordt, ofwel rechtstreeks ofwel door uitlokking”, meldde de staatstelevisie.

Op een spoedzitting gisteren (maandag) herhaalde de militaire raad dat “hij de nationale verantwoordelijkheid blijft dragen om de bevolking te beschermen na de revolutie van 25 januari, tot hij de macht aan een verkozen burgerlijke autoriteit overdraagt.”

De raad noemde de rellen “pogingen om de pijlers onder de staat te vernietigen en chaos te zaaien.” Hij beloofde “de nodige maatregelen te nemen om de veiligheidssituatie te herstellen.”

Koptische christenen

Het geweld van zondag was het ergste sinds de revolutie die in februari tot de val van Moebarak leidde. De rellen begonnen toen koptische christenen protesteerden tegen de vernieling van een kerk door moslimextremisten in de zuidelijke provincie Aswan. Tijdens het protest werden ze aangevallen.

De kopten zeggen dat ze vreedzaam betoogden toen ze door ongure elementen werden aangevallen. Daarop kwam de militaire politie tussenbeide en die trad onnodig hard op, zeggen de kopten.

Gisteren gooiden honderden boze kopten stenen naar de politie in de buurt van een ziekenhuis in Cairo, ondanks een oproep tot kalmte van interim-premier Essam Sharaf.

Leger verantwoordelijk

Tientallen mensen zijn gearresteerd in verband met het geweld van zondag. Volgens MENA, het officiële nieuwsagentschap van het land, zijn ook “aanstichters van de chaos” gearresteerd.

Hossam Bahgat, van het Egyptische Initiatief voor Persoonlijke Rechten, wijst het leger met de vinger. “Voor het eerst worden de christenen niet aangevallen door moslimextremisten of politie maar door het leger. We begrijpen niet waarom het leger zo drastisch optrad. Er moet een onafhankelijk onderzoek naar de aanvallen komen en dat zou niet door het leger mogen worden gevoerd.”

Naar schatting 10 procent van de Egyptische bevolking is kopt.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2795   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2795  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.