Egyptische directeur Wereldbank beschuldigd van corruptie

De Wereldbank weigert informatie te geven over het financiële verleden van een van haar directeuren, Mahmoud Mohieldin. De voormalige minister uit het regime van de afgetreden Egyptische premier Hosni Moebarak wordt in Egypte beschuldigd van corruptie.

Uit correspondentie tussen de Wereldbank en de niet-gouvernementele organisatie Government Accountability Project (GAP), blijkt dat de Wereldbank geen informatie wil geven over de handel en wandel van Mohieldin in verband met “privacy en veiligheid.”

Het GAP, een Amerikaanse organisatie die transparantie in internationale instituten wil bevorderen, eist inzage in het financiële handelen van Mohieldin bij de bank omdat de voormalige minister in Egypte wordt beschuldigd van corruptie.

Onderzoek

In de Egyptische media verschenen tientallen artikelen over de rol van Mohieldin bij de verkoop van overheidsbezittingen ver onder de marktwaarde. Zeven andere ministers die met Mohieldin hebben samengewerkt, zitten gevangenisstraffen voor corruptie uit. Tegen verschillende andere ministers lopen nog onderzoeken.
 
De 46-jarige Mohieldin was in Egypte minister van Investeringen van 2004 tot zijn benoeming bij de Wereldbank in oktober vorig jaar. Hij werd een controversieel figuur in Egypte na de opstand die leidde tot de val van Moebarak op 11 februari van dit jaar.
De voormalige minister van Investeringen was een van de drie leden van een team dat het weinig populaire economische beleid in Egypte aanstuurde. Onderdeel van dat beleid waren agressieve privatisering en drastische bezuinigingen op overheidssubsidies en de sociale sector.

In het team zaten ook de minister van Buitenlandse Handel en Industrie, Rashid Muhammad Rashid en de minister van Economie, Youssef Boutros-Ghali. Zij zitten in het buitenland, maar zijn door Egyptische rechtbanken schuldig bevonden aan corruptie en misbruik van overheidsgeld. 

Mohieldin reisde verschillende keren naar Egypte nadat hij bij de Wereldbank in dienst trad, maar na de revolutie die in januari uitbrak, heeft hij zich niet meer in het land vertoond.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.