Einde kruistocht tegen e-jihad nog niet in zicht

Voor miljoenen moslims met toegang tot het internet zijn uitnodigingen tot het martelaarschap maar een muisklik ver weg. Er is geen gebrek aan jihad-sites – webstekken die oproepen tot de heilige oorlog en uitleggen hoe je een bom maakt of veelgebruikte wapens afvuurt. Maar de e-jihad heeft geen vrij spel op het internet.

“Er zijn honderden van die websites, en er komen er elke dag nieuwe bij,” zegt Hassan Abu Taleb, een Egyptisch politiek analist. De meeste jihad-sites fungeren als spreekbuizen voor militante islamistische organisaties. De Palestijnse terreurgroep Islamitische Jihad heeft bijvoorbeeld een site (tot voor kort op www.qudsway.net) die in de eerste plaats als een nieuwsportaal fungeert. Op de site zijn ook interviews met de daders van zelfmoordaanslagen te vinden.

Maar veel sites tonen hun bezoekers ook hoe ze zelf actief kunnen worden. “Veel sites bevatten “foto’s en filmpjes voor propagandadoeleinden maar ook voor de opleiding van medestanders,” zegt Brian Marcus van de Anti-Defamation League (ADL) in New York. “Je kan instructies vinden voor het maken van bommen, de bediening van allerlei types van wapens en gevechten van man tegen man. Op dergelijke sites wordt ook de verantwoordelijkheid voor aanslagen opgeëist, soms met begeleidend foto- of videomateriaal.”

Marcus stootte onlangs op een site die een strategienota van Al-Qaeda bevatte. Daarin werden militanten wereldwijd opgeroepen “de landen van de ongelovigen in een hel te veranderen.” Joden en christenen worden in het document als de belangrijkste doelwitten geïdentificeerd. De tekst roept op tot “in bloed geschreven diplomatie, gedecoreerd met lichaamsdelen en geparfumeerd met kruit.”

Volgens Marcus onderneemt de ADL geen pogingen om zelf jihad-sites van het net te halen. Maar de organisatie probeert wel te volgen wat er allemaal op het internet verschijnt en speelt relevante informatie door aan de ordediensten en de internetproviders in de betrokken landen.

De site van de Ilamitische Jihad is zo de voorbije maanden van server naar server verhuisd. Telkens wanneer de site opnieuw verschijnt, krijgt de nieuwe provider prompt een aanvraag om de aanstootgevende inhoud van zijn servers te verwijderen. De meeste providers moeten niet lang nadenken – anders dan met porno is met e-jihad niet veel geld te verdienen, zegt Aaron Weisburd, de stichter van Internet Haganah. Weisburd is de belangrijkst naam in de kruistocht tegen de e-jihad – hij zegt dat hij al meer dan 420 sites heeft doen sluiten. Hij wil het internet zo onherbergzaam mogelijk maken voor militante islamisten, en volgt daarvoor dezelfde strategie als de ADL. De medewerkers van Internet Haganah zijn constant op zoek naar verdachte sites, proberen zoveel mogelijk aan de weet te komen over de beheerders en de medewerkers van de jihadsites waarop ze stoten, en informeren de providers daarover.

Niet alle providers reageren meteen. Volgens Weisburd weigerde het Zweedse Telia aanvankelijk in te gaan op zijn vraag om www.palestine-info.com, een site van het Palestijnse Hamas te verwijderen. “Maar we lieten de informatie die we over de site hadden verzameld en op het internet hadden gepubliceerd gewoon rijpen, tot mensen in Zweden zelf beslisten er een zaak van te maken.” Dat leidde tot een campagne die Telia uiteindelijke overstag deed gaan.

Haganah is inmiddels berucht bij de internet-islamisten. De naam spookt door discussiefora en chatrooms. Arabische hackers worden aangemoedigd de site van Haganah aan te vallen. Maar volgens Weisburd leveren dergelijke aanvallen enkel meer informatie op die kan gebruikt tegen de mensen achter de jihad-sites.

Steeds meer jihad-sties wijken intussen uit naar servers in Rusland, waar providers niet zo snel betalende klanten doen vertrekken.

Momenteel is Weisburd achter www.al-fateh.net aan, een andere website van Hamas die Arabische kinderen met strips en verhaaltjes warm probeert te maken voor de intifada en glorie van de martelaars die daarbij de dood vinden. Ook die site heeft al verscheidene providers versleten.

De officiël site van al-Qaeda, www.alneda.com, moest ook van server naar server verhuizen, tot de domeinnaam gekaapt werd door een Amerikaanse hacker-voor–het goede-doel. Maar opleidingsvideo’s van al-Qaeda’s zijn nog altijd ter beschikking op www.maktab-al-jihad.com, een site die verwijst naar sjeik Abu Hamza Al-Masri van de Finsbury Park-moskee in London. Die wordt er door de VS van beschuldigd voor al-Qaeda te recruteren.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.