Eindelijk sociaal statuut voor huisbedienden in Emiraten

In de Verenigde Arabische Emiraten is een interministeriële werkgroep aan de slag gegaan om een sociaal statuut uit te dokteren voor huisbedienden. De meer dan 600.000, overwegend vrouwelijke, kamer- en kindermeisjes in de Emiraten zijn bijzonder kwetsbaar voor uitbuiting en misbruik.
De commissie gaat aan de slag na langdurige protesten van lokale en internationale mensenrechtenorganisaties. Die klagen aan dat het huispersoneel in de Emiraten geen sociaal statuut en dus geen bescherming heeft. Meestal gaat het om vrouwen uit India, Sri Lanka, Bangladesh, Indonesië of de Filipijnen die via een uitzendbureau naar de Emiraten komen. Ze werken zich uit de naad om hun schulden terug te betalen, soms tot 100 uren per week, zonder ooit recht te hebben op een betaalde vakantiedag.
De voorbije jaren verscheen het ene rapport na het andere over fysieke, seksuele en psychologische mishandeling van huisbedienden. De meesten durven niet naar buiten komen met hun problemen, uit angst om hun job te verliezen. Steeds meer jonge vrouwen ontvluchten het huis van hun werkgever, waarna ze in de illegaliteit terechtkomen en gemakkelijk het slachtoffer worden van mensenhandelaars.
De commissie gaat nu verder bouwen op een modelcontract dat de overheid in november 2006 introduceerde en dat details bevat over het loon, de werkuren, de accommodatie en de gezondheidsvoorzieningen van huispersoneel. Volgens de sociologe Rima Sabban uit Dubai schiet dat contract nog op vele punten tekort, omdat het niets zegt over een wekelijkse verlofdag en over de maximale arbeidsduur. Er moeten ook regels komen over een minimumloon en om ervoor te zorgen dat het loon tijdig wordt overgemaakt.
“In een traditioneel familiesysteem, zoals dat bestaat in de Golfstaten, is het erg moeilijk om de relatie tussen een werkgever en een huisbediende te reguleren”, zegt Sabban. De sociologe vraagt zich af hoe de overheid ervoor wil zorgen dat het sociaal statuut voor huisbedienden effectief wordt nageleefd en wat de procedure zal zijn om geschillen te beslechten.
Het onzekere statuut van huispersoneel was een van de redenen waarom de mensenrechtenorganisatie Human RightsWatch eerder dit jaar het ontwerp voor een nieuwe arbeidswet in de Emiraten een onvoldoende meegaf. Een ander pijnpunt waren ontbrekende garanties voor het recht van werknemers om zich te organiseren en collectieve onderhandelingen aan te gaan.
In de voorbije drie jaar kreeg Dubai herhaaldelijk af te rekenen met protesten van bouwvakkers die werven lamlegden en straten blokkeerden. Vorige maand vernielden 4000 arbeiders, vooral Indiërs, politievoertuigen nadat een protestactie voor 30 tot 50 procent loonsverhoging en betere leefomstandigheden eindigde in geweld.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.