ElBaradei is geen overtuigend alternatief

Sinds het begin van dit jaar wordt Mohamed ElBaradei, voormalig hoofd van het Internationaal Atoomagentschap (IAEA), aangeprezen als mogelijke opvolger van de Egyptische president Hosni Moebarak. Veel demonstranten zeggen echter dat hij weinig steun geniet op straat.

“ElBaradei representeert niet de demonstranten die al dagen protesteren op het Tahrirplein”, zegt Sarah Ramadan (20), lid van de Jongerenbeweging voor Vrijheid en Gerechtigheid. “Op veel terreinen is het onduidelijk welke positie hij inneemt en meestal is hij in het buitenland.”

ElBaradei opperde vorig jaar voor het eerst het idee om in 2011 mee te doen aan de presidentsverkiezingen, net nadat hij stopte bij het IAEA. Hij verbond aan zijn kandidatuur echter een aantal voorwaarden: de verkiezingen moesten eerlijk en vrij zijn, een grondwetswijziging moest het mogelijk maken voor onafhankelijke kandidaten om mee te doen in de verkiezingsstrijd en onafhankelijke waarnemers moesten de verkiezingen controleren.

“Ik hoop dat in de komend anderhalf jaar de regels van het politieke spel in Egypte veranderen”, zei hij destijds.

Verandering

ElBaradei werd als een held ontvangen, toen hij vorig jaar februari in Egypte aankwam. Meer dan duizend aanhangers verwelkomden hem op het vliegveld van Cairo. In een serie interviews in onafhankelijke media, benadrukte ElBaradei - op de manier zo de Amerikaanse president Barack Obama dat deed in zijn succesvolle verkiezingscampagne - dat er “verandering” moest komen.”

Kort daarna richtte hij de Nationale Vergadering voor Verandering (NAC) op, een brede coalitie van oppositiekrachten die politieke hervormingen willen en de afschaffing van de al lang geldende Noodwet.

Eind januari kwam ElBaradei opnieuw naar Cairo, nadat hij een aantal maanden in het buitenland was geweest. Hij voegde zich bij de demonstranten en kreeg tot op zekere hoogte steun.

“Ik steun ElBaradei omdat hij veel politieke en diplomatieke ervaring heeft. Ik bewonder zijn visie op de broodnodige politieke hervormingen”, zegt Mahmoud Adel al-Heta (23), een demonstrant die een ElBaradei-pagina op Facebook aanmaakte. “Sinds hij terug is, is hij op straat en mensen verwelkomen hem.”

Al-Heta verdedigt ElBaradeis frequente reisjes naar Europa - iets waar zelfs zijn aanhangers vaak kritisch over zijn. “Hij doet dat voor de goede zaak, verandering. In Egypte wordt zijn bewegingsvrijheid sterk beperkt door de overheid.”

Niet geloofwaardig

Sinds de protesten losbarstten, verscheen ElBaradei een paar keer kort op het Tahrirplein in Cairo. Verschillende demonstranten op het plein, zeggen echter dat de voormalige IAEA-baas weinig steun heeft.
 
“Sinds het begin van de opstand heeft ElBaradei geen stevige uitspraken gedaan of duidelijk gemaakt waar hij voor staat”, zegt Ramadan. “Daardoor is zijn populariteit onder de demonstranten en bij de bevolking in het algemeen flink gedaald.”

“Zelfs enkele van zijn eerste aanhangers hebben zich van hem afgekeerd”, constateert ze. “Nadat een aantal van hen gearresteerd en geïntimideerd werden door de politie, deed hij niet veel meer dan zijn afkeuring uitspreken op een manier die we kennen van andere oppositieleiders die niets bereiken.”

“Toen hij vorig jaar terugkwam naar Egypte, was hij heel populair”, zegt Ramadan. “Maar nu is dat helemaal verdwenen. Dat komt vooral door zijn dubbelzinnige standpunten over een aantal kwesties, zoals Palestina, en zijn veelvuldige reisjes naar het buitenland.”

Asmaa Mahfouz (26), lid van de protestbeweging 6-April en een actieve demonstrant, laat zich uit in soortgelijke bewoordingen. “Voor de meeste activisten is ElBaradei niet geloofwaardig genoeg om president van het land te worden”, zeg ze. “Ik kan er mee leven als hij een rol krijgt in een overgangsregering of onderhandelingscomité, maar ik hoef hem niet president.”

Vraagtekens

Volgens Aymen Sallah (27), een ambtenaar uit Cairo die zegt geen specifieke politieke richting aan te hangen, is ElBaradei “niet representatiever voor het Egyptische volk dan het regime van Moebarak.” 

“Ik demonstreer omdat ik wil kunnen kiezen wie dit land bestuurt”, zegt Sallah. “En dat moet iemand van het volk zijn. Iemand die de alledaagse problemen van mensen kent, die met een microbus naar zijn werk is gereden en uren zonder water heeft gezeten. Zo iemand is ElBaradei niet.”

Veel politieke analisten zetten ook vraagtekens bij de ambities van ElBaradei. “Deze volksopstand is niet van ElBaradei of welke politieke partij of groep dan ook. Hij is van het Egyptische volk”, schreef Hasan Nafaa, een prominente politieke commentator en politicoloog aan de Cairo University in de onafhankelijke krant Masry Al-Youm.

“ElBaradei, die lang niet in Egypte is geweest, moet begrijpen dat deze opstand niet zijn opstand is, en dat elke poging om te doen alsof hij de drijvende kracht erachter is geweest, zal mislukken.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.