Elektrische auto's debuteren in Dakar-rally

Twee teams werken aan een elektrisch voertuig voor de Dakar-rally. Een van de twee teams, dat al in januari volgend jaar wil deelnemen, gebruikt Nederlandse technologie van de Technische Universiteit Delft.

De Dakar-rally is een veeleisend parcours, maar Alister McRae, broer van de legendarische rallypiloot Colin McRae, is niet aan zijn proefstuk toe. Hij bouwde al een McRae ProDakar 4×2 buggy, die begin dit jaar de rally uitreed. Nu wil zijn team de lat hoger leggen door mee te doen met een elektrische versie van de buggy.

Voor die elektrische aandrijving werkt het team samen met de Nederlandse firma All Green Vehicles en de Technische Universiteit Delft. De buggy krijgt een lithium-ion batterij en een elektrische motor die 268 pk levert. Dat is het dubbele van de conventionele buggy.

De grootste uitdaging is genoeg stroomreserve hebben om een hele dagetappe uit te rijden. Daarvoor wordt het voertuig voorzien van generatoren in de remmen en de schokdempers. Ook het opladen van de batterijen wordt een huzarenstukje. Mogelijk wordt de batterij gewoon verwisseld om tijd uit te sparen.

OSCar eO

Op de volgende Dakar zal ook een eerste echte auto met elektrische aandrijving meedingen. Net als de buggy is de OSCar eO een aangepaste versie van een voertuig dat al heeft deelgenomen aan een eerdere Dakar-rally.

De OSCar eO krijgt twee krachtige motoren die een topsnelheid van 140 kilometer per uur mogelijk moeten maken. Maar in tegenstelling tot de buggy krijgt de eO er een extra benzinemotor bij. Die is nodig omdat het team ervan uitgaat dat de batterijen het maximaal driehonderd kilometer uitzingen. De benzinemotor drijft de auto niet aan, maar werkt als generator die de batterijen van verse stroom voorziet.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3260   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift