Elk jaar verdwijnen 20.000 kinderen

Elk jaar krijgen meer dan 20.000 gezinnen in Mexico te maken met de verdwijning of diefstal van een kind. De meeste van die kinderen zijn bestemd voor illegale adoptie in het buitenland, velen worden ook het slachtoffer van seksuele uitbuiting of worden gedood voor de handel in menselijke organen.

De niet-gouvernementele Mexicaanse Nationale Confederatie voor Verdwenen Kinderen is een samenwerkingsverband van een aantal groepen die zich inzetten voor de strijd tegen de diefstal van kinderen. Voorzitter Juan Estrada schat dat er de afgelopen zes jaar tot 130.000 kinderen zijn verdwenen. Die cijfers worden ook bevestigd door Oscar Moreno, hoofd van de vorig jaar opgerichte speciale eenheid ter bestrijding van de handel in minderjarigen. Over de bestemming van de kinderen zijn geen betrouwbare gegevens beschikbaar, maar Estrada vermoedt dat een groot aantal minderjarigen door misdadige organisaties wordt aangeboden voor illegale adoptie.

De onderzoeksdienst van Moreno heeft ontdekt dat er paren uit de Verenigde Staten naar Mexico reizen omdat zij het aanbod hebben gekregen dat zij daar een kind kunnen kopen. Waarschijnlijk worden ook kinderen uitgevoerd naar Europa en Azië. Daarom heeft de Mexicaanse overheid akkoorden afgesloten met de politiediensten in die continenten voor de beteugeling van dergelijke misdaden. Het Kinderfonds van de Verenigde Naties (UNICEF) schat dat er voor elke legale adoptie ter wereld drie kinderen op illegale wijze worden geadopteerd.

Vele kinderen komen na hun ontvoering ook terecht in een of ander netwerk van kinderprostitutie en kinderpornografie. In Mexico worden op die manier naar schatting 17.000 minderjarigen uitgebuit. Juan Estrada wijst er ten slotte op dat er ook wel kinderen worden gestolen en gedood om hun organen te stelen en te verkopen voor transplantatie.

Het merendeel van de verdwenen kinderen komt uit arme gezinnen, die het kwetsbaarst zijn omdat zij weinig onderwijs hebben genoten en ook verder weinig middelen hebben om zich te verdedigen. Niet-gouvernementele organisaties en ook de regering wijzen erop dat de gezinnen uiterst voorzichtig moeten zijn en zich moeten informeren over het probleem. Even noodzakelijk is het dat de politie probeert de benden te ontmaskeren die zich schuldig maken aan kinderroof. Alberto Franco, voorzitter van de Mexicaanse Vereniging van Instellingen voor Particuliere Hulp, wijst erop dat de strijd tegen de ontvoeringen enkel succesvol kan zijn als er veel aandacht gaat naar preventie en als er respect bestaat voor de kinderrechten.

REF.: 02176 .

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3030   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 3030  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search For Common GroundSearch For Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.