‘Elke maand 5000 doden in Darfur’

Elke maand sterven in de vluchtelingenkampen in Darfur vijfduizend mensen, veelal van de honger. Hoofdaanklager van het Internationaal Strafhof (ICC), Luis Moreno-Ocampo, beschuldigt de Soedanese regering omdat zij humanitaire hulpverleners hindert.
Moreno-Ocampo spreekt van volkerenmoord door aanranding, verkrachtingen en ook uithongering. Om volkerenmoord te plegen zijn volgens hem ‘geen kapmessen en geweren nodig’. De Argentijn deed zijn uitspraken op een internationaal congres ter gelegenheid van zestig jaar Genocideconventie in Den Haag. Hij gaat ervan uit dat het ICC binnenkort met een arrestatiebevel komt tegen de Soedanese president Omar al Bashir wegens genocide.

Bevel


Al vele jaren woedt in het westen van Soedan een bloedig conflict tussen het regeringsleger en Arabische milities aan de ene kant en aan de andere kant de Afrikaanse rebellen. Een conflict dat vooral land, grondstoffen en water als inzet heeft. De zwarte burgerbevolking van het Afrikaanse land is al jaren het slachtoffer van Arabische milities, die door de regering zouden worden gesteund, en volgens Moreno heeft al Bashir zelf het bevel gegeven voor het moorddadige optreden in Darfur. Hij heeft zijn bewijs voorgelegd aan de ICC-rechters en verwacht dat die uiterlijk in februari beslissen of al Bashir in Den Haag terechtstaat.
President Omar al Bashir weigert het Strafhof te erkennen. Hij noemde de hoofdaanklager eerder ‘een crimineel’ en waarschuwde dat Ocampo’s bemoeienissen een vreedzame oplossing van het conflict bemoeilijken. Volgens waarnemers in de regio heeft al Bashir daarin niet geheel ongelijk. Opstandelingen tegen het gezag in Khartoem zouden een proces tegen de president beschouwen als een aanmoediging hun strijd te verhevigen. Er zijn  niet alleen rebellen actief in Darfur, maar ook in het zuiden van Soedan.

Sarkozy


Niet alleen Moreno-Ocampo liet zich deze week uit over de situatie in Soedan. Ook de Franse president Sarkozy haalde gisteren onverwacht uit naar al Bashir, zo bericht de Soedanese krant Sudan Tribune. “Of hij verandert zijn houding naar de internationale gemeenschap, of hij verandert zijn houding niet en dan moet hij zich verantwoorden bij het het Internationale Strafhof. Zijn toekomst ligt in zijn eigen handen”, zei de president maandag in zijn toespraak over de Universele Verklaring van Rechten van de Mens.
Vorig jaar werd er al een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen de Soedanese minister van Humanitaire zaken, Ahmed Haroun op beschuldiging van misdaden tegen de menselijkheid. Hij ontkende donderdag in een interview in de Britse krant The Guardian alle betrokkenheid aan oorlogsmisdaden: “Ik heb een schoon geweten en ik heb nergens spijt van. Wat ik deed was legaal, het was mijn verantwoordelijkheid en mijn plicht.” Door het etnische geweld zijn er al sinds 2003 al zeker 300.000 mensen om het leven gekomen. Zo’n twee miljoen mensen zijn op de vlucht geslagen. Velen wonen in kampen in Darfur of in het buurland Tsjaad, dat steeds meer bij de strijd betrokken raakt.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.