Emiraten verbieden allochtone secretaresses

Alleen het “eigen volk” in de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) mag voortaan nog human resources manager of secretaresse worden. Zo wil de overheid de privé-bedrijven dwingen om autochtonen aan te nemen. Die worden nu gediscrimineerd, klinkt het.
Bedrijven discrimineren vaak onze eigen burgers omdat ze bang zijn van mensen die opkomen voor hun rechten en eisen in deftige omstandigheden te werken, verdedigt Khalid Al Khzraji, vice-minister van Werk in de Emiraten, de nieuwe maatregel.

Ali Mohammed, manager van een in Dubai gevestigd informaticabedrijf, bekijkt het anders: “Burgers uit de Emiraten willen niet zo lang werken als buitenlanders, en ze zijn niet tevreden met het loon. Er kruipt ook veel tijd in hun selectie en training. Waarom zouden we daarin investeren als we al een geschoolde buitenlander hebben?”

Bedrijven hebben achttien maanden de tijd om hun buitenlandse human resources managers en secretaresses te vervangen door mensen uit de Emiraten zelf. Voor beide functies worden geen nieuwe arbeidsvergunningen uitgereikt. De bedrijven zullen ook de door de overheid vastgelegde minimumlonen moeten respecteren. Zij die dat weigeren worden bestraft en komen op een zwarte lijst te staan.

De oorspronkelijke plannen hadden ongeveer 22.000 buitenlanders hun job doen verliezen. Maar meteen na de uitvaardiging van de besluiten in juni besliste de overheid de regels aan te passen. Een bedrijf kan er ook voor kiezen de buitenlandse werknemer te behouden, en in ruil een jaarlijkse bijdrage van 60.000 dirham (12.700 euro) te storten in het Nationale Human Resources en Werk Fonds (Tanmia) dat opleidingen aanbiedt aan mensen uit de Emiraten.

Verder geldt de maatregel voor secretaresses alleen voor bedrijven met meer dan 50 werknemers.Uitzonderingen zijn mogelijk naargelang de sector en de locatie.

“De minister neemt deze strenge beslissingen omdat vorige quotamaatregelen hun doel niet hebben bereikt”, aldus vice-minister Al Kaabi. “De emiratisering van de job van secretaresse is bedoeld om op korte termijn werkgelegenheid te creëren. De nationalisering van de functie van HR-manager is er een op lange termijn: studies hebben aangetoond dat managers vaker mensen uit hun eigen streek of land aannemen dan buitenlanders.” Eerder werd ook al de job van pr-verantwoordelijke voorbehouden aan eigen burgers.

In de VAE zijn er 800.000 arbeidsplaatsen beschikbaar - 200.000 in de overheidssector en 600.000 in de private sector. 450.000 van die jobs zijn lagere functies. Statistieken tonen aan dat er 33.000 mensen uit de Emiraten werkloos zijn. 14.000 onder hen heeft een diploma van de middelbare school. 85 procent van de inwoners van de Emiraten zijn buitenlanders, 15 procent zijn autochtonen. Nergens anders in de wijde Golfregio liggen de verhoudingen zo ver uiteen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.