“Ethiopië verstikt mensenrechtenorganisaties”

Een grote Duitse hulporganisatie heeft zijn kantoor in Ethiopië gesloten uit protest tegen restricties van overheidswege. Ethiopië werd vorige week in de VN-Mensenrechtenraad (UNHRC) gekozen.

“Als de mensenrechtenreputatie van een land bepaalt of het wordt gekozen, dan zou Ethiopië zeker buiten de boot zijn gevallen”, zegt Endalkachew Molla, directeur van de oudste mensenrechtenorganisatie van Ethiopië, de Mensenrechtenraad (HRCO). “De mensenrechtensituatie in dit land is abominabel.”

Ethiopië werd op 12 november samen met vier andere Afrikaanse landen – Kenia, Gabon, Ivoorkust en Sierra Leone – voor een periode van drie jaar gekozen als lid van de UNHRC. In dezelfde week sloot een van de grootste Duitse burgerrechtengroepen, de Heinrich Böll Stichting, haar kantoor te sluiten uit protest tegen de restricties in Ethiopië.

“Onze missie, samenwerken met lokale partners voor democratie, gendergelijkheid en duurzame ontwikkeling, kan niet langer worden uitgevoerd. Met de sluiting van het kantoor in Ethiopië protesteert de stichting tegen de beperkingen op het gebied van burgerrechten en vrijheid van meningsuiting”, zei Barbara Unmüßig, directeur van de stichting in een verklaring.

Administratie

Unmüßig verwees naar een controversiële wet uit 2009, die beperkingen oplegt aan het werk en de financiering van mensenrechtenorganisaties in Ethiopië. Een organisatie mag bijvoorbeeld niet meer dan 10 procent van zijn inkomsten uit het buitenland krijgen. De Heinrich Böll Stichting, die in 2006 een kantoor opende in Ethiopië, moest de activiteiten daardoor beperken tot werk op het gebied van milieu, zegt landdirecteur Patrick Berg. Voor het bevorderen van democratie en gendergelijkheid was bijna geen ruimte meer.

Een nieuwe richtlijn bepaalt dat maximaal 30 procent van het budget van een ngo besteed mag worden aan administratie. De definitie van administratie is volgens Berg echter zo ruim, dat ook het stimuleren van dialoog en het vervaardigen van materiaal daarvoor hiertoe gerekend wordt. “En daar besteden we een belangrijk deel van ons budget aan.”

In Ethiopië werken momenteel bijna drieduizend internationale organisaties. Vierhonderd hiervan zijn gewaarschuwd dat ze handelen in strijd met de wet.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.