EU en VS oefenen druk uit op autoritair Maledivisch regime

De Maledivische president Maumoon Abdul Gayoom, de oudste autocratische leider in Azië, krijgt dit weekend een delegatie van de Europese Unie over de vloer. In het populaire vakantieoord werd deze week de noodtoestand uitgeroepen en het regime arresteert volop leden van de oppositie.

Vanuit Sri Lanka vertrekt dit weekend een Europese delegatie, zo bevestigen diplomaten in Colombo aan IPS, om de regering-Gayoom ertoe aan te zetten de politieke repressie te stoppen. Vorige week vrijdag werden bij een antiregeringsdemonstratie 90 mensen opgepakt, onder wie enkele parlementsleden. De autoriteiten legden die dag alle internetverbindingen plat, een censuurmaatregel die volgens Reporters Sans Frontières nog in geen enkel land vertoond werd.

De demonstratie in de hoofdstad Malé was een zeldzaam zicht in een land dat al 25 jaar onder een éénpartijenstelsel leeft. Sinds de herfst van vorig jaar komt het af en toe tot protesten. Na enkele massabetogingen in september 2003, kondigde de president hervormingen aan, maar veel kwam daar niet van terecht. Nu eist de oppositie zijn aftreden.

De illegale oppositiepartij Maledivische Democratische Partij, pas vorig jaar opgericht, vindt steeds meer steun bij de maatschappelijke bovenlaag van parlementariërs, zakenlui, activisten en een deel van de rechters. De MDP werd opgericht door Mohamed Latheef, wiens dochter werd gearresteerd en die nu in ballingschap leeft in Colombo. President Gayoom moet de weg vrijmaken voor democratie en verandering, vindt Latheef. De MDP streeft een vreedzame transitie volgens het voorbeeld van Zuid-Afrika.

Zowel ex-kolonisator Groot-Brittannië als de Verenigde Staten uitten dinsdag kritiek op het regime in Malé. In een mededeling riep Washington op tot een humane behandeling van de arrestanten en tot democratische hervormingen. Londen toonde zich bezorgd over de arrestatie van parlementsleden. Niranjan Deva Addithya, een Brits europarlementslid met Srilankaanse wortels, roept op tot een toeristische boycot tegen de eilandengroep: De honderdduizenden Britse, Italiaanse en Duitse toeristen die jaarlijks De Malediven bezoeken en daar gemiddeld 200 dollar per nacht betalen, steunen een tiranniek regime in een land waar 329.000 mensen het moeten rooien met minder dan een dollar per dag. Het toerisme is goed voor een vijfde van het Maledivische bruto binnenlands product. (MM/ADR)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.