EU verlaagt handelsbarrières voor textiel

De textiel- en kledingindustrie stevent volgens de Europese Commissaris van Handel Pascal Lamy af op een big bang. De quota die de invoer uit vooral ontwikkelingslanden aan banden leggen, moeten tegen eind volgend jaar helemaal verdwenen zijn.


De kwantitatieve beperkingen op de import van kleren en textiel moeten vanaf 1 januari 2005 helemaal verdwenen zijn. De quota werden in de jaren zestig ingevoerd om de eigen industrie te beschermen tegen de golf van goedkoop textiel uit lage loonlanden. Het protectionisme werd afgebouwd door een reeks van onderhandelingen binnen de Wereldhandelsorganisatie (WHO). De zogenaamde Uruguay-ronde (1986-1994) legde een overgangsperiode op van tien jaar en die loopt op 1 januari 2005 af.

Vier decennia van quota die opgelegd werden door de industrielanden, die goed zijn voor bijna twee derde van de wereldwijde import (van kleding en textiel), zullen verdwijnen,” zei Europese Commissaris van Handel Pascal Lamy gisteren op de slotdag van een tweedaagse conferentie over de toekomst van de textiel- en kledingsector na 2005. “Tegen het eind van 2004 zullen we een historisch en onomkeerbaar systeem van multilaterale handel hebben.

Van volledige vrijhandel is echter geen sprake. Het getrapte systeem van toltarieven, waarbij sommige ontwikkelingslanden een voorkeursbehandeling krijgen, blijft bestaan.

Allicht zullen de veranderingen het sterkst voelbaar zijn in de ontwikkelingslanden. De Europese Unie was in 2001 de grootste textielexporteur met een aandeel van 15 procent. Maar niet minder dan 70 procent van de export is in handen van ontwikkelingslanden. De handel in textiel en kleding is één van de grootste troeven voor hun economische ontwikkeling. De textielindustrie is voor sommige landen in het Zuiden goed voor 90 procent van de export.

De directeur-generaal van de WHO, Supachai Panitchpakdi, omschreef de verwijdering van de bilaterale quota als één van de grootste overwinningen van de Uruguay-ronde. Rubens Ricupero, de secretaris-generaal van de VN-conferentie over Handel en Ontwikkeling (Unctad), toonde zich gematigd enthousiast over de verwezenlijking. Will Martin, een economist van de Wereldbank benadrukte dat de arme landen niet automatisch zullen kunnen profiteren van de verlaagde handelsbarrières. “De ontwikkelingslanden moeten competitiever worden tegen 2004. Ze moeten een beleid uitstippelen die een diversificatie van de export toelaat.

Lamy drukte de 800 vertegenwoordigers uit de sector op het hart dat ze zich zullen moeten voorbereiden op een omwenteling. Zich aanpassen aan de nieuwe situatie is absoluut nodig, zei Lamy. De productie, de investeringen en de werkverdeling zullen anders moeten.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.