Europese crisis remt export Latijns-Amerika af

De Latijns-Amerikaanse export is dit jaar flink vertraagd. Dat is onder meer een gevolg van de recessie in Europa.

De Latijns-Amerikaanse export zal dit jaar slechts met 4 procent stijgen, voorspelt de Economische Commissie voor Latijns-Amerika en de Caraïben (Cepal), een VN-instantie.

Dat is bijna 20 procentpunten lager dan vorig jaar.

In de tweede helft van vorig jaar was al een groeivertraging vastgesteld. Dit jaar wordt de rem nog harder aangetrokken.

Als oorzaken ziet de Cepal de recessie in de eurozone, het slabakken van de Amerikaanse en Japanse economie en de groeivertraging in China en andere opkomende economieën.

De export naar de Europese Unie daalde in de eerste jaarhelft met 5 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

Caraïben

Mexico en de Centraal-Amerikaanse landen doen het iets beter dan het Latijns-Amerikaanse gemiddelde, maar de Zuid-Amerikaanse landen zitten er flink onder. In de Caraïben, waar de commerciële banden met de Europese Unie in verhouding sterker zijn, krimpt de export zelfs. De Caraïbische export naar Europa zal dit jaar met bijna 20 procent dalen, voorspelt de Cepal.

De Cepal verwacht voor de komende drie jaar een exportgroei voor Latijns-Amerika van ongeveer 5 procent.

De organisatie pleit ervoor de banden met andere ontwikkelingslanden te versterken, vooral in de regio Azië-Pacific. In juni bracht de Chinese premier Wen Jiabao een bezoek aan het Cepal-hoofdkwartier in de Chileense hoofdstad Santiago. Ook hij riep toen op tot een nauwere samenwerking tussen Latijns-Amerika en China.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2795   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2795  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.