'Europese grondwet verzwakt ontwikkelingshulp'

De Europese ontwikkelingshulp dreigt een ondergeschoven kind te worden in de nieuwe Europese grondwet. Waarnemers maakten zich al zorgen over de stiefmoederlijke bedeling van het ontwikkelingshulp in de voorstellen van de Europese Conventie. De uitwerking ervan gaat helemaal de verkeerde richting uit, zeggen Britse en Duitse ngo’s.


Het is vijf voor twaalf voor de Europese ontwikkelingshulp, zegt BOND, een netwerk van 280 Britse ngo’s. BOND was al ontevreden over de manier waarop ontwikkelingshulp bejegend werd in de Europese Conventie, die de kladversie uittekende van de eerste echte Europese grondwet. In de ontwerptekst wordt ontwikkelingssamenwerking ondergeschikt gemaakt aan het Buitenlands Beleid van de Unie, zegt B0ND. Ook VENRO, de Duitse evenknie van de Britse koepelorganisatie, kantte zich deze week tegen het voorstel om ook ontwikkelingssamenwerking onder de bevoegdheid te plaatsen van de Europese Buitenlandminister die de Conventie voorstelt.

VENRO en BOND eisen een volwaardige Europese Commissaris voor Ontwikkelingssamenwerking en Humanitaire hulp. Het ontwikkelingsbeleid mag niet opgeslokt worden door veiligheid en defensie. Het mag geen instrument worden dat de buitenlandse en economische belangen van de Unie dient, zegt VENRO-voorzitter Reinhard Hermle.

De Europese ministers, die de kladversie van de Europese Grondwet evalueren in de Intergouvernementele Conferentie, dreigen volgens BOND de autonomie van de ontwikkelingssamenwerking helemaal overboord te gooien. In hoofdstuk drie van de Conventietekst werden ontwikkelingshulp, humanitaire hulp en economische, technische en financiële bijstand gescheiden in drie verschillende subsecties - een onderverdeling die duidelijk maakt dat het geld van ontwikkelingshulp gebruikt moet worden voor de lage inkomenslanden.

De nieuwe voorstellen willen dat onderscheid doen vervagen, zegt Howard Mollett van BOND. Het netwerk vreest dat het Europese ontwikkelingsgeld op die manier vooral naar middeninkomenslanden en naar de toekomstige EU-leden zal vloeien. Er moet een duidelijk onderscheid komen naar wie het geld moet gaan, zegt Mollet. De machtsstrijd tussen de Europese commissaris voor ontwikkelingssamenwerking Poul Nielson en zijn collega Chris Patten, die verantwoordelijk is voor Buitenlandse Betrekkingen, illustreert dat ontwikkelingssamenwerking en buitenlandse zaken andere doelstellingen willen bereiken, aldus nog BOND.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2797   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2797  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.