Facebook maakt Egyptische vrouwen politiek actief

Steeds meer jonge Egyptische vrouwen zijn politiek actief. Dat is vooral te danken aan de sociale netwerksite Facebook.
“Vrouwen zijn traditioneel geneigd thuis te blijven maar door de technologische vooruitgang heeft een nieuwe generatie vrouwen meer mogelijkheden om aan politiek te doen”, zegt Hossam Bahgat, directeur van het Egyptische Initiatief voor Persoonlijke Rechten. “Jonge vrouwen vormen een van de grootste bevolkingsgroepen van het land. Ik vermoed dat ze steeds invloedrijker gaan worden.”
Het fenomeen is vooral duidelijk sinds de opkomst van de 6 aprilbeweging, een ongebonden jongerenbeweging die vreedzame politieke verandering wil en haar naam dankt aan de algemene staking van 6 april 2008 tegen de hoge voedselprijzen en het politieke immobilisme.
De jongeren werden toen gemobiliseerd via sms’jes en via de sociale netwerksite Facebook, waar ze elkaar treffen op groepspagina’s. Een van die groepspagina’s telt nu al meer dan 75.000 leden.

Vrouwen opgepakt


Bij de algemene staking vorig jaar werden honderden activisten en stakingsleiders opgepakt. Daarbij een vrouw, de 29-jarige Israa Abdel-Fattah Ahmed, oprichter van een Facebook-groep.
Dit jaar was er opnieuw nationaal protest op 6 april. Naar aanleiding daarvan werden zeven jonge vrouwen gedurende enkele dagen opgepakt. Twee 19-jarige vrouwen, Sarah Rizk en Omniya Taha, hadden pamfletten uitgedeeld op een universiteitscampus met een oproep om te betogen. De vijf andere vrouwen maakten deel uit van een groep jongeren die bij een gerechtsgebouw betoogde tegen de aanhouding van Rizk en Taha.
Volgens Esmaa Mahfouz, een 24-jarige beheerder van een 6 april-Facebookgroep, wilde de regering met de snelle vrijlating vermijden dat de vrouwen helden zouden worden.

Nog geen tien parlementsleden


In Egypte, een conservatief land met een moslimsmeerderheid, is de politieke participatie bij vrouwen traditioneel beperkt. Van de 454 parlementsleden zijn er nog geen tien vrouwen. Er ligt nu wel een voorstel op tafel dat minimumquota voor vrouwelijke parlementsleden wil invoeren.
“Het is in Egypte ongewoon voor vrouwen van onze leeftijd om politiek actief te zijn maar dankzij Facebook kunnen we gelijkgestemde vrouwen van onze leeftijd ontmoeten en standpunten uitwisselen over manieren om het land te verbeteren”, zegt Sarah Rizk.
Ook voor Esmaa Mahfouz ging dankzij Facebook een nieuwe wereld open. “Als vrouw had ik niet veel politieke ervaring. Betogingen zag ik alleen van een veilige afstand. Maar sinds ik Facebook ontdekt heb en mijn politieke mening deel met anderen, doe ik zelfs mee aan het straatprotest.”
Sarah Rizk zegt dat ze niet goed behandeld is tijdens haar arrestatie. Maar ze is niet van plan op te geven. “Ondanks de intimidatie weet ik dat de Egyptische bevolking aan onze kant staat. Mijn recente aanvaring met de wet heeft mij alleen maar vastbeslotener gemaakt.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.