Filipijnen ontbinden ploeg vredesonderhandelaars

De Filipijnse overheid heeft woensdag een ploeg onderhandelaars ontbonden die betrokken was bij de vredesgesprekken met moslimrebellen in het zuiden van het land.
“Er zijn geen besprekingen meer,” zei de presidentiële woordvoerder Jesus Dureza aan Reuters. “We ontbinden de ploeg vredesonderhandelaars. Die heb je niet nodig wanneer je de gesprekken met een gewapende groep beëindigt.”
President Gloria Macapagal-Arroyo en haar bondgenoten beklemtoonden echter dat de regering niet zinnens is de weg van de vredesbesprekingen permanent te verlaten. De regering zou integendeel kiezen voor een nieuwe aanpak met directe besprekingen met de betrokken gemeenschappen.
“We zullen beginnen de mensen ter plaatse te consulteren en proberen uit te vissen hoe we het moslimprobleem kunnen oplossen,” zei Dureza over de nieuwe aanpak van de regering.
De koerswijziging volgt op recente gevechten op het zuidelijke eiland Mindanao. Tientallen burgers kwamen om in de strijd nadat het Hooggerechtshof een controversiële overeenkomst met de rebellen blokkeerde. Die overeenkomst werd gesloten na gesprekken in het naburige Maleisië en bepaalde dat er meer land bij de Autonome Moslimregio zou gevoegd worden, iets waar het Moro Islamic Liberation Front (MILF) al tientallen jaren voor ijvert.
De regering had gehoopt dat de overeenkomst een doorbraak zou kunnen forceren in het conflict dat al vier decennia aansleept. Christelijke gemeenschappen waren evenwel niet te spreken over het akkoord. Nadat begin augustus het Hooggerechtshof de overeenkomst blokkeerde, begonnen sommige rebellenaanvoerders opnieuw aanvallen uit te voeren.
Meer dan 120.000 mensen verloren het leven al in het conflict en twee miljoen inwoners zijn op de vlucht geslagen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.