Finland helpt Namibië met kernenergie

Namibië wil zijn rijke uraniumvoorraden ontwikkelen en plaatselijk uranium verrijken. Tegen 2018 zou het land een eigen kerncentrale in gebruik willen nemen. Experts uit Finland helpen Namibië nu bij het opstellen van een nucleair beleid.

Het beleid moet deze zomer af zijn, samen met relevante wetgeving. Namibië wil vanaf 2018 stroom gebruiken van een eigen kerncentrale. De nieuwe wetgeving richt zich op de volledige cyclus van exploratie, mijnbouw, verwerking tot energieopwekking.

Namibië produceert jaarlijks ongeveer 5000 ton uranium en was in 2009 de op drie na grootste producent. Het land voorziet in bijna 10 procent van de wereldwijde behoefte.

“Het is geen geheim dat onze regering kernenergie wil opwekken. De vraag naar energie groeit”, zegt Joseph Iita, permanent secretaris van het ministerie van Mijnen en Energie (MME). “We hebben grote uraniumvoorraden en we werken samen met het Internationaal Atoomagentschap (IAEA) om een sterk raamwerk op te zetten voor een veilig en efficiënt nucleair beleid voor vreedzame doeleinden.” 

Nieuwe mijnen

Vanwege een gebrek aan een beleidsraamwerk, werd in 2007 het verstrekken van exploratievergunningen voor uranium stilgelegd. Zo’n 66 bedrijven, vooral uit Australië, Canada en China, hebben vergunningen voor uraniumexploratie in Namibië, vooral in de kustregio Erongo.

Slechts vier uraniumbedrijven hebben een mijnbouwvergunning. Er zijn twee mijnen operationeel en twee nieuwe mijnen onder constructie.

Toerisme

De oudste mijn, Rössing Uranium van het Britse Rio Tinto, is sinds 1976 operationeel. Ruim dertig jaar later, in 2007,  kwam Langer Heinrich Uranium (LHU) daar bij. LHU is eigendom van het Australische Paladin Energy. De Iraanse regering heeft een aandeel van 15 procent in Rössing Uranium.

De komende drie tot vijf jaar zullen er naar verwachting minstens vijf uraniummijnen bij komen.

De nieuwe mijnen komen deels in een nationaal park, een van de belangrijkste toeristische trekpleisters in het land. “Tenzij alles goed beheerd wordt en de veiligheidsmaatregelen in orde zijn, zal de uraniumkoorts een negatieve invloed hebben op de omgeving”, zegt Peter Tarr, een van de experts die meewerkte aan een studie over de impact van de toekomstige uraniumindustrie. Hij verwijst onder meer naar gevolgen voor het toerisme en de plaatselijke bevolking.

Johannes Goraseb, wiens familie al generaties lang in nederige onderkomens woont, zo’n tachtig kilometer ten oosten van de kustplaats Swakopmund, hoopt echter op een baan. Hij woont dichtbij Spitzkoppe Mountains, een andere toeristische trekpleister. “Niet iedereen kan hier leven van toerisme, daarvoor komen er te weinig bezoekers. Als de uraniummijn open gaat, hoop ik er te kunnen werken. Areva, de eigenaar van de mijn, heeft ons al watertanks gegeven. Ze zorgen voor ontwikkeling, want ze gaan hier in de woestijn ook een dorp bouwen voor werknemers”, zegt hij.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.