Frankrijk wil Egypte bij G14

Frankrijk heeft Egypte bij monde van zijn Buitenlandminister Bernard Kouchner zaterdag uitgenodigd om deel uit te maken van wat de G14 moet worden. De G14 is de geplande uitbreiding van de huidige G8.
“Het is onze wens en hoop dat de G8 zo snel mogelijk zal uitbreiden, met jullie in het bijzonder,” zei Kouchner tegen zijn ambtsgenoot Ahmed Abul Gheit tijdens een persconferentie bij het presidentiële paleis in Caïro.
Kouchner was op dagbezoek in Egypte waar hij de Egyptische president Hosni Mubarak en Abul Gheit ontmoette. De 77-jarige Mubarak, die aan zijn vijfde opeenvolgende termijn als president bezig is, gaat deze maand nog op bezoek in Frankrijk.
Duitsland en Frankrijk hebben al eerder gelobbyd om de G8 (de zeven rijkste industrielanden en Rusland) uit te breiden met de groeilanden China, India, Brazilië, Mexico en Zuid-Afrika.

Rellen in GenuaDe G8 is een organisatie bestaande uit de VS, Canada, Frankrijk, Duitsland, Italië, het Verenigd Koninkrijk, Japan en Rusland. Deze groep is ontstaan in 1975 in Frankrijk in de nasleep van de oliecrisis en de wereldwijde economische recessie van de vroege jaren 70. Elk jaar houden ze een top waar mondiale thema’s aan bod komen. De laatste jaren gaan die topontmoetingen veelal gepaard met hevige manifestaties van tegenstanders van de beslissingen van de G8. Vooral in Genua in 2001 kwam het tot stevige schermutselingen. De G8 poogt voornamelijk de eigen macht te consolideren, zo luidt de kritiek, en dit tot nadeel van een groot gedeelte van de wereldbevolking.
Er is reeds langer sprake van een uitbreiding van de G8, omdat deze club niet langer de werkelijke krachtverhoudingen in de wereld weergeeft. Het gezamenlijk bruto nationaal product van de groep zakt steeds verder weg ten voordele van dat van de groeilanden. Andere reden tot uitbreiding is dat op dit moment geen enkel land uit Latijns-Amerika, Afrika of het Midden-Oosten tot de organisatie behoort.
Egypte heeft 82 miljoen inwoners en is daarmee veruit het volkrijkste Arabische land. Zijn economie is de tweede grootste in de Arabische wereld, na Saudi-Arabië. De voornaamste exportproducten van Egypte zijn ruwe olie en petroleumproducten,  katoen, textiel, metaalproducten en chemicaliën. Belangrijkste landen waaruit Egypte goederen importeert zijn de VS en China.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.