Geen Amerikaanse wapens naar Syrië, wel naar Bahrein

Tot woede van de Verenigde Staten hield Rusland vorige week een resolutie van de VN-Veiligheidsraad tegen Syrië tegen. Volgens de VS wil Rusland daarmee wapenleveranties aan Syrië veilig stellen. De VS leveren zelf echter wapens aan Bahrein, waar eveneens sprake is van politieke onrust.

De VS bespreken momenteel een wapencontract met Bahrein ter waarde van 53 miljoen dollar (389 miljoen euro). In Bahrein kostte de politieke onrust inmiddels het leven aan 34 mensen, in de meeste gevallen burgers. Ongeveer 1400 mensen werden gearresteerd en meer dan 3600 mensen werden ontslagen omdat ze meededen aan demonstraties waarin ze een democratische regering eisten.

Hypocriet

“De Amerikaanse regering is hypocriet als ze geweld tegen Syrische demonstranten veroordeelt, maar soortgelijk geweld in Bahrein gedoogt”, zegt Natalie Goldring van het Center for Peace and Security Studies van de Edmund A. Walsh School of Foreign Service van de Universiteit van Georgetown.

De regering van president Barack Obama heeft weinig recht van spreken als het andere landen de les leest over wapenhandel, zegt ze. “Uit de recente aankondiging van de wapenverkoop aan Bahrein spreekt ‘business as usual’, terwijl we het tegenovergestelde zouden moeten doen.”

De geplande wapendeal, die hevige weerstand oproept bij mensenrechtengroepen, betreft 44 Humvees (lichte pantservoertuigen), raketten, lanceerinstallaties en uitrustingen en training.

Sancties

“Het is moeilijk om de Amerikaanse verklaringen over democratie en mensenrechten in het Midden-Oosten serieus te nemen, als de Verenigde Staten hun bondgenoot Bahrein niet ter verantwoording roepen en repressie lijken te belonen met nieuwe wapens”, zegt Maria McFarland van Human Rights Watch in Washington.

Goldring wijst erop dat Susan Rice, ambassadeur bij de Verenigde Naties, tegenstanders van de VN-resolutie verweet liever wapens te verkopen aan het Syrische regime dan het Syrische volk te steunen. “Door wapens te leveren aan Bahrein kan de Amerikaanse regering van hetzelfde beschuldigd worden, namelijk dat zij liever wapens verkoopt aan het regime dan het volk steunt.”

Een meerderheid van de leden van de VN-Veiligheidsraad - negen van de vijftien - stemde vorige week voor de resolutie. Rusland en China spraken echter een veto uit. India, Brazilië, Zuid-Afrika (de IBSA-landen) en Libanon onthielden zich van stemming.

De resolutie, die was opgesteld door Frankrijk, Duitsland, Portugal en Groot-Brittannië, riep Syrië ook op om onmiddellijk het geweld tegen burgers te stoppen. Als dat niet binnen dertig dagen gebeurde, zouden er (economische en militaire) sancties volgen. Rusland is de belangrijkste wapenleverancier van Syrië.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3030   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 3030  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search For Common GroundSearch For Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.