Geen licht aan eind van tunnel in Irak

De veiligheidssituatie in Irak is de voorbije zeven maanden verbeterd, maar de komende zes tot twaalf maanden blijven gewelddadig. Dat voorspellen de Amerikaanse inlichtingendiensten in hun donderdag gepubliceerde National Intelligence Estimate.
“Verzoening tussen de geloofsgroepen in het land is niet in zicht, Al-Qaeda in Irak blijft in staat aanslagen met een grote impact uit te voeren en de Iraakse politieke leiders zijn tot op vandaag niet in staat hun land efficiënt te besturen”, staat in het 10 pagina’s tellende hoofdstuk ‘Key Judgements’, het enige deel dat werd vrijgegeven.
Volgens de National Intelligence Estimate zal de regering van premier Nouri al-Maliki het de komende maanden alleen maar moeilijker krijgen. Als de Amerikaanse troepen in Irak hun offensieven tegen de rebellen in het land blijven volhouden en het Iraakse leger blijven steunen, zal de veiligheidssituatie in Irak verder verbeteren. Maar die vooruitgang zal bescheiden blijven, denken de Amerikaanse inlichtingendiensten: rebellen en geloofsgroepen die het met elkaar aan de stok hebben, zullen voor veel geweld blijven zorgen.
Misschien gaan ze zelfs harder vechten in het vooruitzicht van een mogelijke terugtrekking van de Amerikaanse troepen. Iedereen zal proberen te profiteren van het machtsvacuüm dat daarop volgt.
De Amerikaanse regering bereidt net een eigen rapport voor over haar “surge”-strategie: de verhoging van de Amerikaanse troepensterkte in Irak met 30.000 manschappen bovenop de 135.000 soldaten die in januari al in het land waren. Die aanpak moest in Irak en vooral in Bagdad de rust doen terugkeren waardoor de politieke klasse in Irak de moed zou vinden om aan verzoening te beginnen werken.
Het regeringsrapport, dat half september moet worden voorgelegd aan het congres, zal in de VS het politieke debat over de toekomstige Irakbeleid weer aanwakkeren. Democratische congresleden, die in meerderheid tegen de “surge” zijn, willen dat het parlement een tijdschema goedkeurt voor de terugtrekking van bijna alle Amerikaanse gevechtstroepen. De overblijvende soldaten zouden dan hun Iraakse collega’s verder opleiden, Amerikaanse installaties en burgerpersoneel beschermen en gerichte offensieven uitvoeren tegen strijders van Al-Qaeda en van andere terroristische groeperingen.
President George W. Bush zegt dat hij zijn veto zal gebruiken tegen een bindend tijdschema voor de terugtrekking. Volgens hem heeft de opvoering van de troepensterkte in Irak het machtsevenwicht doen kantelen in het voordeel van de Amerikanen, en moet de inspanning zeker tot een heel eind in 2008 worden voortgezet.
Bush lijkt nog altijd steun te genieten van de meeste Republikeinse volksvertegenwoordigers. Maar hij slaagt er niet in de rangen gesloten te houden. Senator John Warner, een invloedrijke Republikein en een voormalige voorzitter van de commissie voor Legeraangelegenheden, riep Bush bijvoorbeeld donderdag op al eind dit jaar te beginnen met de terugtrekking uit Irak.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.