Geen stemrecht voor vluchtelingen Srebrenica

De voormalige inwoners van de Bosnische stad Srebrenica, die weggevlucht zijn voor het leger van massamoordenaar Mladic, zullen in de toekomst niet meer mogen stemmen op de komende gemeenteraadsverkiezingen. De vereniging ‘Moeders van Srebrenica’ liet weten dat de moslimbevolking zal wegtrekken uit de Bosnische stad Sebrenica als deze regel van kracht wordt.

Srebrenica is een moslim-enclave binnen het Servische deel van Bosnië, waar tijdens de burgeroorlog 8000 moslims vermoord werden door generaal Ratko Mladic. Hij wordt volgende week berecht in het Internationaal Strafhof van Den Haag.

De vluchtelingen, die ontsnapten aan het leger van Mladic, kregen een bijzonder statuut dat hen toelaat om te stemmen in deze stad, ook als ze in een ander gebied wonen. Deze voormalige moslimbevolking zou geen stem meer mogen uitbrengen op de komende gemeenteraadsverkiezingen in oktober.

‘We moeten ervoor zorgen dat Srebrenica het uitzonderlijke statuut blijft behouden’, zegt Emir Suljagic, die de massamoord overleefde, aan The Guardian. ‘We kunnen niet toestaan dat een massamoord een wijze wordt waarop het overnemen van een gebied wordt gelegitimeerd’.

‘Geen enkele ambassadeur nog welkom’

Sinds de burgeroorlog werd steeds een moslim verkozen als burgemeester. Nu dit statuut niet meer zal gelden, zullen de Bosnisch-Servische partijen stemmen winnen en een burgemeester kunnen aanduiden.

‘De stad zal overgenomen worden door politici die liegen in hun propaganda en die de genocide ontkennen’, zegt Camil Duraknovic, moslim en huidig burgemeester. Hij wijst op het belang van de vraag op legaal, politiek, moreel en humanitair vlak en vraagt de steun van de internationale gemeenschap.

Valentin Inzko, een Oostenrijkse diplomaat en internationale vertegenwoordiger, vindt het bijzondere statuut niet meer nodig. ‘Niemand mag vergeten wat hier in het verleden is gebeurd, maar we moeten kijken naar het heden en de toekomst’, zegt ook Patrick Moon, ambassadeur van de Verenigde Staten. ‘Goede onderlinge verhoudingen in een civiele samenleving zijn ook belangrijk’.

De Vereniging ‘Moeders van Srebrenica’ liet weten dat de moslimbevolking de stad zou verlaten als het uitzonderlijk statuut niet wordt behouden. Hatidza Mehmedovic, voorzitter van de vereniging, verklaarde aan de Bosnische krant Dnevni Avaz dat geen enkele ambassadeur nog welkom is in het land als het statuut wordt afgeschaft.

 

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3190   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift