"Geen toekomst die wij willen"

De ontwerptekst die klaarligt voor de wereldleiders die overmorgen in Rio aankomen voor de driedaagse duurzaamheidstop, is een actieplan dat “de wereld veroordeelt tot vervuiling, plundering en vernietiging”, zo zegt de politiek directeur van Greenpeace International.

  • UN Ondersecretaris-Generaal voor economische en sociale zaken van de VN Sha Zuzkang, aan het woord bij de lancering van 'The future we want'. Het plan krijgt kritiek vanuit de hoek van internationale ngo's. UN

Nadat de 193 leden van het voorbereidend comité vrijdag geen overeenstemming hebben bereikt over een blauwdruk voor een wereldwijde groene economie en duurzame ontwikkeling, zal een document van gastheer Brazilië waarschijnlijk het definitieve actieplan worden.

Het plan met als titel The Future We Want (De toekomst die wij willen) moet worden goedgekeurd door de wereldleiders wanneer zij aankomen in Rio op 20 juni.

Geen verbintenissen

Twee nieuwe voorstellen in het actieplan gaan over het creëren van een ontwikkelingsmechanisme binnen de VN voor het bereiken van de duurzaamheidsdoelen (SDG’s) alsook over de oprichting van een intergouvernementeel forum om de gemaakte engagementen op te volgen.

Toch voorziet het plan niet in waterdichte financiële verbintenissen over de overdracht van technologie naar ontwikkelingslanden.

“Van de 287 paragrafen beginnen er slechts zeven met ‘wij verbinden ons tot’ ”, zegt Daniel Mittler, politiek directeur van Greenpeace.

Het woord ‘vrijwillig’ duikt 16 keer op, terwijl ‘zo nodig’ – VN-taal om gewoon niets te doen – domineert met 31 vermeldingen, zei hij. “Statistiek is niet alles, maar deze cijfers laten zien dat overheden in de business zitten van uitstel en niets doen”, voegde hij daaraan toe.

“Als de laatste tekst van de Braziliaanse regering in grote lijnen wordt goedgekeurd, wordt de wereld veroordeeld tot een toekomst van vervuiling, plundering en vernietiging. Er is geen actie hier, geen inzet, geen toekomst die we willen”, aldus Mittler.

Reddingsplan voor oceanen

“Eén redding”, zo zei Mittler “is het streven naar een Reddingsplan voor de Oceanen. Of overheden zich nu daadwerkelijk zullen inzetten voor het Reddingsplan, is een belangrijke test voor de top”, zei hij.

“Onze visie is dat (de Braziliaanse tekst) een gestroomlijnde tekst is die meer kans heeft om te worden goedgekeurd, maar minder kans maakt op duurzame ontwikkeling”, zei Tricia O’Rourke van Oxfam International.

Ze zei dat de tekst vakkundig werd opgebouwd om controverse te vermijden en  consensus te bevorderen, maar geen heroriëntering inhoudt van de economische groei naar een die mens en planeet voorop plaatst.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.