Genetisch gewijzigd katoen leidt tot insectenplaag in China

Wetenschappers eisen een striktere risico-inschatting voor genetisch gewijzigde gewassen (ggo’s) nu ze een enorme insectenplaag vaststellen in het noorden van China, een waar vooral genetisch gewijzigd katoen verbouwd wordt.
De wetenschappers onderzochten vijftien jaar lang een regio in het noorden van China waar tien miljoen kleine boeren bijna drie miljoen hectaren met ggo-katoen cultiveren. Het gaat om zogenaamd “Bt-katoen” dat zo gewijzigd is dat er veel minder pesticiden nodig zijn. Maar uit het onderzoek bleek dat het katoen leidt tot een grootschalige opmars van de Heteroptera Miridae, wantsen die andere gewassen zoals fruit en groenten aantasten in de regio. De opmars van de de insecten houdt volgens de studie direct verband met het aanplanten van de Bt-katoen.

In de studie, die verscheen in het toonaangevende wetenschappelijke tijdschrift Science, schrijven de wetenschappers dat de boerderijen die Bt-katoen telen duidelijk de bronnen van de wantsenopmars zijn. De wantsen werden oorspronkelijk gezien als een kleine bedreiging, maar groeiden al snel uit tot een plaag voor andere gewassen in de regio, zoals dadels, appels en peren.

“Ons werk toont aan dat het verminderde gebruik van pesticiden voor Bt-katoen leidt tot een omgekeerde ecologische rol van het katoen: van een aantrekkingspool voor de wantsen tot een bron van de wantsenplaag”, schrijven de auteurs van de studie. De wetenschappers doen een oproep aan de wetenschappelijke wereld om de complexe ecologische impact van genetisch gewijzigde gewassen beter te onderzoeken. Gewassen zijn immers de eerste schakel van de voedselketen. Als die gewassen zo gemanipuleerd worden dat ze oneetbaar worden voor bepaalde insecten, dan moet goed onderzocht worden wat de impact daarvan is voor andere gewassen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.