Georgië ook via internet aangevallen

Het wapengekletter in Georgië werd al dagenlang voorafgegaan door een digitale aanval op Georgische internetservers. De aanvallen zijn waarschijnlijk het werk van Russische hackers.
De websites van de Georgische regering worden volgens gezaghebbende internetbronnen al wekenlang gebombardeerd met zogenaamde denial-of-service aanvallen, vermoedelijk door Russische hackers. Met het uitbreken van de oorlog in de Georgische provincie Zuid-Ossetië zijn die aanvallen nog heviger geworden. Rusland lijkt het .ge-domein van Georgische overheidswebsites en het militaire netwerk van Georgië de volle laag te geven. Andere websites in George, met .net of .org-domeinen zouden nog steeds online, zij het sporadisch.

Volgens de Washington Post werden ook belangrijke websites van de Georgische regering gehackt. Op de website van het Georgische ministerie voor Buitenlandse Zaken werden bijvoorbeeld beelden geplaatst van de Georgische president als nazi. De site is momenteel niet meer te bezoeken.

De krant voegt er aan toe dat belangrijke commerciële internetservers in de Georgische hoofdstad Tbilisi blijvende aanvallen te verduren krijgen. De servers worden zodanig overspoeld met internetverkeer dat ze gewone bezoekers niet langer kunnen bedienen.

De gezaghebbende website IntelFusion noemt de aanval een “grootschalige cyberoorlog van Rusland tegen Georgië”, maar wijst er tegelijk op dat het altijd moeilijk uit te maken is wie precies achter dergelijke aanvallen zit, en hoeveel steun de aanvallers krijgen van de overheid.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.