Dossier: 

Gewapende groepen verkrachten vrouwen in Noord-Mali

Steeds meer Malinese vrouwen worden verkracht door Toearegrebellen en gewapende groepen die het noorden onveilig maken. Dat meldt Human Rights Watch. Begin dit jaar heeft het leger zich volledig uit de regio teruggetrokken.

Volgens onderzoeker Corrine Dufka van Human Rights Watch, die momenteel in Mali verblijft, lopen er meldingen binnen van verkrachting en seksueel geweld in noordelijke steden en dorpen. In andere gevallen zouden meisjes en vrouwen ontvoerd zijn en waarschijnlijk seksueel misbruikt worden. “We zijn erg bezorgd over deze situatie.”

“De meeste misbruiken worden gepleegd door de Toearegrebellen van de Nationale Beweging voor de Bevrijding van Azawad (NMLA) en in mindere mate door Arabische milities die meestrijden met de Toearegs”, verklaart Dufka.

De woordvoerder van de NMLA, Moussa ag Assarid, ontkent dat zijn mannen betrokken zijn bij het seksuele geweld. “Het zijn andere mannen in de omgeving”, zegt hij aan de telefoon vanuit Gao. “Maar we kunnen niet iedereen in Azawad controleren”, geeft hij toe.

Sharia

De rebellen hebben op 6 april hun onafhankelijke staat Azawad uitgeroepen, maar de bewoners van de regio geloven niet dat de NMLA de situatie in de hand heeft. “Elke dag trekt een andere gewapende groep de stad binnen, zo lijkt het wel. We voelen ons erg onveilig”, getuigt een inwoner van Gao anoniem.

Sinds het begin van het conflict zijn er ook verschillende moslimfundamentalistische groepen opgedoken in de regio. Dat belooft weinig goeds voor de toekomst van de vrouwenrechten. Een van deze groepen, Ansar Dine, probeert in het noorden de sharia in te voeren.

De leider van Ansar Dine, Iyad Ag Ghali, heeft naar schatting amper driehonderd manschappen onder zich. Toch strekt zijn invloed ver. Veel NMLA-bevelhebbers zijn nog trouw aan hem sinds vorige opstanden, en ook andere islamistische groepen in de regio steunen hem. Naar verluidt reist Ag Ghali rond met leiders van AQIM, de regionale tak van Al Qaeda.

Vrouwenrechten

Bovendien melden bewoners steeds vaker buitenlanders onder de islamistische groepen. Daarmee groeit de vrees dat Ag Ghali niet ver verwijderd is van de oprichting van een islamitische staat. Veel Malinese vrouwen die vrijheid en een relatieve gelijkheid genieten in vergelijking met vrouwen in andere landen van de regio, zijn bezorgd.

“Sinds de komst van deze groepen, durven we nog amper naar buiten te gaan. Wat als we iets vergeten te doen dat ze ons opgedragen hebben”, getuigt een veertigjarige vrouw op de markt van Timboektoe. “Ik ben al mijn hele leven marktkramer. Ook al staan ze me toe om te werken, ik ben het niet gewoon om de hele dag aan het vuur te zitten, bedekt van hoofd tot teen.”

Ansar Dine en andere moslimfundamentalistische groepen zouden van deur tot deur gaan om de vrouwen te bevelen sluiers te dragen en de islamitische wet te respecteren. Ze hebben foto’s van ongesluierde vrouwen in kapperszaken verscheurd, bordelen gesloten en de verkoop van alcohol verboden.

Hoewel er geen gevallen bekend zijn van vrouwen die door Ansar Dine gestraft zijn voor het niet naleven van de sharia, leeft onder de vrouwen in het noorden wel de angst dat de repressie zal toenemen naarmate de islamistische groep meer controle verwerft.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2795   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2795  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.