Geweld op Koerdische kinderen in Turkse gevangenissen

Er komen steeds meer verhalen boven over de erbarmelijke omstandigheden van Koerdische kinderen in de Turkse gevangenissen, met name in de gevangenis in Pozanti in het zuiden van het land. De kinderen zitten opgesloten in gevangenissen, meestal samen met volwassenen, en ondergaan seksueel misbruik en fysiek geweld. Ondanks verschillende getuigenissen onderneemt de Turkse staat bitter weinig.

  • CC Medya Dernegi / Mehmet Yaman Minister van Justitie, Sadullah Ergin CC Medya Dernegi / Mehmet Yaman

Kinderen horen niet thuis in gevangenissen. Toch zitten statistieken momenteel 2309 kinderen in de gevangenis, 1785 onder hen zitten in gesloten gevangenissen. De Koerdische kinderen worden opgepakt omdat de Turkse regering hen beschouwt als staatsgevaarlijke terroristen. De voorbije week echter werden getuigenissen bekendgemaakt over de erbarmelijke situatie van kinderen in de gevangenis, die ook blootgesteld worden aan seksueel en fysiek geweld, met name in de gevangenis van Pozanti, in de zuid-Turkse provincie Adana. Volgens de mensenrechtenorganisatie IHD in Adana is de opsluiting en foltering van kinderen een poging om de jonge generatie te vernietigen.

Ertuğrul Kürkçü, parlementslid in Mersin voor de Partij voor de Vrede en Democratie, had vrijdag een ontmoeting met het bestuur van de Pozanti-gevangenis die de situatie ontkent. Kürkçü erkent de ernst van de situatie en eist verder onderzoek.

Hevig protest

De voorbije dagen is er veel verzet tegen de opsluiting en het misbruik van de kinderen in de gevangenis. Zo verklaarden acht kinderen, gearresteerd onder de antiterreurwet, dat ze drie dagen in hongerstaking zijn gegaan uit protest tegen het seksueel misbruik in de Pozanti-gevangenis en de afzondering van de leider van de Koerdische Arbeiderspartij (PKK), Abdullah Öcalan.

Volgens de Koerdische Democratische Vereniging van het Volk (HDK) zijn de huidige AKP-regering, het ministerie van Justitie en het bestuur van de gevangenis verantwoordelijk voor de gruwelijke overtredingen. De organisatie heeft vrijdag dan ook klacht ingediend tegen hen. ‘Het aantal kinderen, gevangengenomen onder de antiterreurwet, is tijdens de AKP-regering vermenigvuldigd met twintig’, klinkt het.
De Vereniging voor de Socialistische Jeugd (SGD) eiste ondertussen het ontslag van de minister van Justitie, Sadullah Ergin.

Oplossingen

Derwich Ferho, voorzitter van het Koerdisch Instituut in Brussel, begrijpt niet dat zoiets anno 2012 nog kan gebeuren. Na de bekendmaking van de gruwelijke feiten zijn verschillende kinderen overgeplaatst naar andere gevangenissen, geen oplossing volgens velen. Integendeel, het maakt het voor de families alleen maar moeilijker om de kinderen te bezoeken, zegt de secretaris van de mensenrechtenvereniging IHD, Emrah Şeyhanlıoğlu.

‘De kinderen die verplaatst werden, zitten ook in de nieuwe “cellen” samen met volwassenen die de meest afschuwelijke vormen van geweld plegen’, aldus Ferho. ‘De hongerstaking en de eis tot het ontslag van de minister van Justitie zullen weinig helpen. Er zal geen ontslag komen en het ongenoegen en het protest bij de Koerdische medegevangenen zal alleen maar oplaaien.’

Weinig verandering

Nadat de klachten bekend werden, is nog maar weinig veranderd aan de situatie van de kinderen in de gevangenis. Ferho hoopt daarom dat mensenrechtenorganisaties blijven protesteren en de problematiek onder de aandacht blijven brengen. Dan zal de Turkse staat misschien luisteren.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.