Gigantische zonnetoren gaat energie uit Amerikaanse woestijn halen

Het Australische bedrijf EnviroMission wil in de woestijn van Arizona twee reusachtige zonnetorens bouwen die elk 150.000 gezinnen van stroom kunnen voorzien. De ondernemers profiteren van het gunstige investeringsklimaat in de Amerikaanse deelstaat.

  • EnviroMission Een simulatie van een zonnetoren van EnviroMission. EnviroMission

De eerste zonnetoren moet 800 meter hoog worden. Hij komt midden in een enorme, koepelvormige serre. De lucht in de serre wordt door de zonnestralen sterk opgewarmd. Bovenaan de toren is de lucht veel kouder, waardoor de opstijgende warme lucht krachtig in de toren wordt gezogen en daar turbines in beweging brengt die stroom produceren.

Ook ‘s nachts

Anders dan zonnepanelen werkt het systeem ook als er wolken voorbijtrekken en zelfs nachts, want de woestijnbodem blijft warmte afgeven. In Spanje werkt een kleiner prototype van de toren al acht jaar.

De eerste zonnetoren op Amerikaanse schaal zal in de provincie La Paz gebouwd worden en moet tegen 2015 klaar zijn. EnviroMission heeft de Amerikaanse bedrijven Hensel Phelps en Faithful and Gould ingeschakeld om de toren te bouwen. De Southern Californian Public Power Authority, een Californische elektriciteitsmaatschappij, heeft al een overeenkomst getekend om stroom af te nemen.

“Arizona is een fantastische plaats om een project als dit te realiseren”, zegt Christopher Davey, de voorzitter van de Amerikaanse afdeling van EnviroMission. “Onze technologie krijgt hier veel steun. In Australië ontbreekt momenteel de politieke wil om projecten met hernieuwbare energie vooruit te helpen.”

Belastingvoordelen

In Arizona kan EnviroMission van aanzienlijke belastingvoordelen genieten. Volgens Barry Broome, de directeur van de Economische Raad van Groot-Phoenix, betaalt EnviroMission in Arizona maar 20 procent van de belastingen die bedrijven normaal moeten afdragen. “Arizona wil een exporteur van energie worden”, zegt Broome. Het project komt ook in aanmerking voor een federale belastingvermindering.

De toren zou meer dan een half miljard euro gaan kosten. Daartegenover staat volgens EnviroMission dat hij per jaar de uitstoot van een miljoen ton C02 uitspaart. De technologie veroorzaakt geen vervuiling en er is ook helemaal geen water nodig bij het gebruik ervan – een nadeel dat bijvoorbeeld kernenergie ongeschikt maakt voor woestijngebieden.

Als de eerste twee torens een succes worden, hoopt EnviroMission de komende twintig jaar nog minstens vijftien torens te bouwen in de VS.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.