Golfstaten pakken vergrijzing vroeg aan

Nieuws

Golfstaten pakken vergrijzing vroeg aan

N. Janardhan

30 juni 2009

De Verenigde Arabische Emiraten overwegen hun inwoners pas vanaf tachtig jaar als bejaarden te behandelen, twintig jaar later dan nu het geval is. Sommige Golfstaten gaan ook steeds verder om oude mensen zo lang mogelijk gezond en actief te houden.

In vergelijking met Europa of Noord-Amerika hebben de Golfstaten nog een jonge bevolking. Maar Saoedi-Arabië, de Golfstaat met het grootste aantal inwoners, zal zijn aantal 65-plussers de komende 25 jaar zien verzevenvoudigen. Qatar denkt al aan 2050; dan is 27 procent van de bevolking er ouder dan zestig. In de Verenigde Emiraten bedraagt de levensverwachting voor vrouwen nu 81 en voor mannen 76 jaar. Het ministerie van Sociale Zaken heeft er dan ook voorgesteld inwoners pas vanaf tachtig bejaard te noemen.
Door de vergrijzing krijgen ziekenhuizen en artsen in de Golfstaten veel meer werk. Gelukkig worden de meeste oude mensen in de regio hun eigen familie opgevangen, zodat er niet opeens veel meer rusthuizen nodig zijn.
“We moeten maar een fractie van de bejaarden hier opvangen”, zegt Yusuf Al-Muftah, de directeur van de Qatarese Stichting voor Bejaardenzorg. Maar de overheid geeft er intussen wel drie keer meer uit aan gezondheidszorg voor de oudere burgers dan aan medische zorgen voor de jeugd.

Mobiele gezondheidsteams

Qatar heeft mobiele gezondheidsteams met een arts, een verpleegster en een sociaal werker opgezet die oude mensen zoveel mogelijk thuis helpen.
In mei lanceerde de Stichting voor Bejaardenzorg ook een plan om exclusieve ontmoetingsplaatsen voor ouderen te creëren. Ze zullen er de tijd kunnen doorbrengen met vrienden en bekenden, terwijl ze zich toch steeds weer kunnen terugtrekken in hun vertrouwde omgeving als hen dat liever is.
Ook instellingen als het in Doha gevestigde Internationaal Instituut voor Gezinsstudies en Ontwikkeling buigen zich meer en meer over problemen die samenhangen met vergrijzing.
In de Verenigde Emiraten kunnen de zowat elfduizend bejaarden profiteren van opvangcentra en dagverblijven die ervoor moeten zorgen dat ze de beste zorgen krijgen en toch de band met hun familie niet verliezen.
In mei opende het eerste geriatrische ziekenhuis in de Emiraten zijn deuren. Het hypermoderne Obaid Allah-ziekenhuis in Ras Al-Khaimah kostte 4,6 miljoen euro en biedt plaats aan 126 patiënten. Het is alleen bedoeld voor mensen die niet thuis kunnen worden verpleegd of de zeldzame gevallen die geen hulp van hun familie krijgen.