Google en Estland deblokkeren Georgië online

Google en de regering van Estland schieten Georgië te hulp op het internet. Ze bieden hun eigen infrastructuur aan om de Russische cyberblokkade te doorbreken waardoor Georgische sites al dagenlang afgesloten zijn.
Georgië gaat niet enkel gebukt onder de aanvallen van Russische vliegtuigen of kanonnen. Ook Georgische websites krijgen het al wekenlang hard te verduren door aanvallen van Russische hackers. Hun zogenaamde “Denial-of-Service” aanvallen zijn zo hevig dat de sites niet meer bereikbaar zijn voor gewone bezoekers.
De Georgische nieuwssite Civil.ge, één van de slachtoffers van de aanvallen, heeft nu echter hulp gekregen van Google om te kunnen blijven berichten over de ontwikkelingen in de oorlog. Via Googles populaire blogginsite “Blogspot” blijft de nieuwszender regelmatig updates brengen. De infrastructuur van internetgigant Google is immers geavanceerder dan die van de Georgische nieuwszender en beter bestand tegen de Russische aanvallen.
Ook Estland, dat zelf lang doelwit was van Russische hackers, doet een duit in het zakje als gastheer voor de website van het Georgische ministerie van Buitenlandse Zaken. Volgens verschillende internetbronnen stuurt de Estse regering ook voor het eerst in de geschiedenis adviseurs in cyberverdediging naar Georgië.
Cyberlocked
De oorlog in Georgië legt een nieuw aspect bloot bij oorlogsvoering, waarbij de communicatiemogelijkheden van een land fysiek afgesneden worden. Door het beperkte aantal communicatielijnen met de rest van het internet, die bovendien via vijandig gezinde naties lopen, riskeert een land als Georgië grotendeels geïsoleerd geworden. Naar analogie met een land dat geen toegang heeft tot de zee (“landlocked”), wordt die situatie “cyberlocked” genoemd.
Algemeen wordt aangenomen dat de aanvallen op de Georgische sites uitgevoerd worden door Russische hackers. In het verleden onderging Estland hetzelfde lot, toen het overhoop lag met Rusland. Veiligheidsexperts wijzen erop dat het erg moeilijk is om vast te stellen wie de aanvallen precies inzet, en in hoeverre de hackers toestemming of steun krijgen van de Russische overheid.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2797   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2797  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.