Google stoot evenveel uit als Verenigde Naties

Zoekgigant Google heeft voor het eerst in zijn geschiedenis details vrijgegeven over zijn ecologische voetafdruk. Uit de cijfers blijkt dat het energieverbruik een pak lager ligt dan het gemiddelde in de industrie, maar toch groter is dan een land als Laos en vergelijkbaar met dat van de Verenigde Naties.

Google deed de voorbije jaren heel wat inspanningen om de ecologische voetafdruk te verkleinen, met onder meer investeringen in groene technologie, efficiënte datacenters en een elektronisch wagenpark. Maar de zoekgigant bleef altijd zwijgzaam over de harde cijfers, naar eigen zeggen omdat de  concurrentie op basis van die informatie details over de datacenters zou kunnen achterhalen.

Nu is de markt geëvolueerd, zegt Google, en is het belangrijker om de concurrenten aan te sporen het beter te doen. Mogelijk heeft ook een studie uit 2009 een rol gespeeld, die stelde dat elke zoekopdracht gelijk stond aan het koken van een halve kop thee, of 7 gram CO2, en de druk die vorig jaar op Facebook werd uitgeoefend om klimaatvriendelijker te worden.

Beste leerling van de klas

Het bedrijf maakt zich sterk dat de eigen datacentra amper de helft verbruiken van het gemiddelde van de industrie. Een gemiddelde gebruiker van de Googlediensten creëert een jaarlijkse uitstoot van zo’n 1,46 kilogram CO2. Een zoekopdracht zou 0,2 gram uitstoten, terwijl 10 minuten film op YouTube goed zijn voor 1 gram CO2. Een jaar normaal gebruik van Gmail stoot naar schatting 1,2 kilogram CO2 uit.

Die cijfers zijn erg laag, zegt Google, want diensten als Gmail, die informatie in de cloud opslaan, zijn tot 80 keer minder vervuilend dan traditionele alternatieven, zegt Google. Bedrijven die een eigen mailserver beheren, beschikken immers vaak over erg inefficiënte systemen.

De cijfers gelden enkel voor 2010, en Google wil voorlopig niet zeggen wat de totale uitstoot van de jaren daarvoor was. Het is dus niet duidelijk hoe snel de uitstoot groeit, maar de zoekgigant heeft beloofd die cijfers in de toekomst vrij te geven.

Klimaatneutraal

Google benadrukt dat het sinds 2007 klimaatneutraal is. Een derde van zijn energieverbruik is afkomstig uit hernieuwbare energiebronnen, en de rest van het energieverbruik wordt voorlopig gecompenseerd door onder meer de aankoop van CO2-certificaten.

Het bedrijf streeft ernaar op termijn een nuluitstoot te bereiken. “We startten het proces om een nuluitstoot te bereiken door ervoor te zorgen dat onze operaties zo weinig mogelijk energie verbruiken”, zegt Urs Hoelzle,  senior vice president bij Google in een blogpost. “Tijdens de laatste tien jaar is energieverbruik een obsessie geworden.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2795   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2795  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.